Dostupni linkovi

Spasioci u potrazi za nestalim osobama u Donjoj Jablanici, Bosna i Hercegovina, 5. oktobar 2024.
Spasioci u potrazi za nestalim osobama u Donjoj Jablanici, Bosna i Hercegovina, 5. oktobar 2024.

Uživo Pronađena još dva tijela stradalih u BiH, sumnja se da su bujice odnijele putnike s glavne ceste

Ažurirano
  • U katastrofalnim poplavama i klizištima, poginulo je najmanje 17 osoba u Hercegovini i troje u srednoj Bosni
  • Trenutno se oko 15 ljudi vodi kao nestalo
  • Odgođeni su lokalni izbori u Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici
  • Predsjednica Evropske komisije navela da EU šalje spasilačke timove na teren
  • Zemlje regiona šalju spasilačke timove tamo gdje je najteža situacija
  • Hrvatska pomaže poplavljenim područjima sa 10 miliona evra
08:51

Lokalna vlada: Situacija nepromijenjena

Vojnik Oružanih snaga BiH u potrazi za žrtvama poplava i odrona u Donjoj Jablanici, BiH, 5. 10. 2024.
Vojnik Oružanih snaga BiH u potrazi za žrtvama poplava i odrona u Donjoj Jablanici, BiH, 5. 10. 2024.

Situacija na prostorima pogođenim poplavama, Jablanici i Konjicu, nepromijenjena je, noć je protekla mirno, bez novih pomjeranja tla i bez dodatnih ugrožavanja. Vodostaji rijeka su stabilni, saopćila je 6. oktobra Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pozivajući se na informacije Štaba civilne zaštite HNK

U saopćenju se navodi da su spasioci na terenu i da traje potraga za unesrećenima kao i aktivnosti na uspostavljanju saobraćajne, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.

Sinoć (5. oktobra) je iz Jablanice primljen zahtjev za osiguranje dodatnih 200 kreveta za spasioce koji dolaze iz drugih zemalja. Zahtjev je proslijeđen u Federalni Štab i Upravu Civilne zaštite, navodi se.

Uprava civilne zaštite susjednog, Zapadnohercegovačkog kantona je odobrila stotinu kreveta koji će tokom dana biti prebačeni u Jablanicu.

U Konjicu je uspostavljen saobraćajni koridor prema selu Buturović Polje, gdje spasilačke službe mogu saobraćati jednom trakom.

09:01

Stižu timovi iz EU

Europska unija stoji uz Bosnu i Hercegovinu. Timovi za reagiranje stižu na mjesto nesreće, saopćio je voditelj Delegacije EU u BiH Luigi Soreca putem svojih društvenih mreža.

BiH je u septembru 2022. godine pristupila Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EUCPM). BiH nakon toga može lakše zatražiti pomoć zemalja članica EU te još šest drugih zemalja u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava ili požara, direktno aplicirati za projekte EU te se proširuje suradnja s članicama kod obuke službi civilnih zaštita u BiH.

BiH je 5. oktobra i zvanično zatražila pomoć putem ovog mehanizma.

09:27

Pomoć BiH ponudilo desetak zemalja

Spasioci u potrazi za žrtvama poplava i odrona u Donjoj Jablanici, BiH, 5. 10. 2024.
Spasioci u potrazi za žrtvama poplava i odrona u Donjoj Jablanici, BiH, 5. 10. 2024.

Nakon što je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine putem Mehanizma Civilne zaštite Europske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, tokom noći na nedjelju, 6. oktobra se odazvalo desetak zemlja regije i EU.

"Spasilački tim iz Republike Hrvatske već je jutros stigao u bazu operacija i bit će raspoređen na području Jablanice, a spasilački tim iz Republike Srbije je ušao u BiH, i u popodnevnim satima se očekuju da budu na najugroženijim područjima", saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH 6. oktobra.

Dodaje se da je pomoć MUSAR tima sa psima za potrage i ljudstvom uputila i Republika Slovenija. Pomoć su ponudile i Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Češka, Turska i druge zemlje.

Timovi će, kako se navodi, po prioritetnim potrebama biti upućivani na najugroženija područja.

09:36

Traga se za 10-15 nestalih

Trenutno je između deset i petnaest nestalih na području Konjica i Jablanice, izjavio je za RSE Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je rekao, "pretpostavka je da među nestalim osobama ima i onih koji nisu stanovnici tog područja, jer je postradalo uzuzetno tranzitno područje".

Pogled na Donju Jablanicu, Bosna i Hercegovina, 6. 10. 2024. Policija je zabranila ulazak na ugroženom području, osim za spasilačke timove
Pogled na Donju Jablanicu, Bosna i Hercegovina, 6. 10. 2024. Policija je zabranila ulazak na ugroženom području, osim za spasilačke timove

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG