Dostupni linkovi

Poplave u selu Glogošnica kod Jablanice, 4. oktobar 2024.
Poplave u selu Glogošnica kod Jablanice, 4. oktobar 2024.

Pronađena tijela 19 poginulih u BiH, izborna komisija i dalje bez odluke o odgađanju nedjeljnih izbora

  • Obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra
  • Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.
  • Do sad je pronađeno najmanje 19 tijela poginulih u Hercegovini i tri tijela poginulih u središnjoj Bosni
  • Otvorena je cesta između Konjica i Jablanice
  • Magistralna cesta od Jablanice do Mostara je urušena u rijeku Neretvu pa se od Sarajeva do Mostara može ići samo alternativnim putevima
20:00 4.10.2024.

Srbija, Hrvatska i Crna Gora ponudile pomoć BiH

Lideri Srbije, Hrvatske i Crne Gore kazali su da su ponudili svaku potrebnu pomoć Bosni i Hercegovini.

"Izražavam najdublje saučešće porodicama stradalih. Srbija je spremna da pruži svaku vrstu pomoći i podrške", napisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 4. oktobra na društvenoj mreži X.

Prethodno je rekao da Srbija može poslati spasilačke helikoptere i čamce.

"Uputili bismo i finansijsku i svaku drugu pomoć. Neka kažu šta treba i mi smo spremni", naveo je Vučić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je njegova Vlada u stalnom kontaktu s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

"Ponudili smo svu potrebnu pomoć u saniranju posljedica poplava. Uime Vlade RH izražavam sućut obiteljima poginulih", saopćio je Plenković.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je u telefonskom razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem uputio izraze najdubljeg saučešća zbog tragično stradalih u katastrofalnim poplavama.

"Ponudio sam svu pomoć koju Crna Gora može da pruži. U ovakvim trenucima solidarni smo sa našim susjedima i dijelimo bol i saosjećanje sa porodicama koje su izgubile najmilije. Naše misli su sa stanovnicima Jablanice i svih pogođenih krajeva", saopštio je Milatović putem mreže X.

19:42 4.10.2024.

Oružane snage BiH u akciji spašavanja i pomoći ugroženom stanovništvu

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) angažirane su 4. oktobra u operaciju pomoći ugroženom civilnom stanovništvu od poplava. Uključeni su helikopter, inženjerijske mašine te pješadijske jedinice.

Obilne padavine koje su pogodile BiH u noći s četvrtka na petak izazvale su poplave i ugrozile živote i imovinu građana. Do sad je potvrđena smrt 16 stanovnika u regiji Jablanica u Hercegovini te smrt tri osobe u Fojnici u središnjoj Bosni.

Helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH u akciji spašavanja
Helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH u akciji spašavanja
Radne mašine OSBiH na putu za Jablanicu, 4. 10. 2024.
Radne mašine OSBiH na putu za Jablanicu, 4. 10. 2024.
Bager OS BiH raščišćava ruševine u Jablanici, 4. 10. 2024.
Bager OS BiH raščišćava ruševine u Jablanici, 4. 10. 2024.
Na terenu su i inženjerske jedinice OSBiH
Na terenu su i inženjerske jedinice OSBiH

19:18 4.10.2024.

Katastrofa kakvu jug BiH ne pamti

Poplave na jugu BiH: Katastrofa kakvu Jablanica ne pamti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Raste broj žrtava na području Jablanice, gdje su poplave i odroni pogodili okolna naselja.
Spasilačke službe i dalje tragaju za nestalima, a mnogi volonteri pomažu unesrećenima da saniraju štete na oštećenim i uništenim domovima.

18:41 4.10.2024.

Za nekoliko sati putem humanitarnog telefona sabrano oko 80.000 eura pomoći

Udruženje Pomozi.ba saopćilo je da je prvog dana prikupilo više od 170.000 maraka (oko 80.000 eura) pomoći za unesrećene. Udruženje je otvorilo 4. oktobra humanitarni telefonski broj 17039 čijim pozivom se može uplatiti oko eura za pomoć unesrećenim, a moguće su i uplate iz zemlje i inozemstva putem banke, o čemu više na stranici humanitarnog udruženja.

• Vijeće ministara BiH je najavilo da će iz budžetske rezerve osigurati sredstva za unesrećene, a iznos će biti naknadno utvrđen. BH Telecom je saopćio da će donirati 1,5 miliona maraka (više od 750.000 eura).

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik saopćio je da je iz budžeta uplatio donacije od po 50.000 maraka (oko 25.000 eura) za četiri pogođene općine - Kiseljak, Fojnica, Jablanica, Konjic i Kreševo.

Pomoć su najavile i brojne druge općine i gradovi, poput Doboja koji je teško stradao u poplavama 2014. godine. Ovaj grad je najavio da će uplatiti 100.000 maraka (oko 50.000 eura).

Pomoć je ponudio i grad Bijeljina, na sjeveroistoku BiH, koja je ponudila da u poplavljena područja pošalje mašine za sušenje prostorija, opremljenu i obučenu Civilnu zaštitu i Teritorijalnu vatrogasnu i spasilačku jedinicu.

• Transfuzijski centar Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru pozvao je građane da se jave na telefon +387 (36) 341 965 i da doniraju krv za ozlijeđene u poplavama.

• Gorska služba spašavanja Jablanica je pozvala sve građane koji mogu pomoći da se jave u Civilnu zaštitu / Vatrogasno ili na telefon +387 (62) 969 964

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG