Dostupni linkovi

Izrael odbija da nakratko zaustavi rat


Fotografija koju je objavila izraelska vojska 2. novembra prikazuje kopnene operacije unutar Pojasa Gaze.
Fotografija koju je objavila izraelska vojska 2. novembra prikazuje kopnene operacije unutar Pojasa Gaze.

Izraelske vojnici borili su se u četvrtak sa militantima Hamasa na prilazima glavnog grada Gaze dok se pojačavaju diplomatska nastojanja da se bar nakratko zaustavi sukob u tom najsmrtonosnijem ratu u gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Poslije gotovo četiri sedmice rata izazvanog napadima Hamasa na jugu Izraela, broj poginulih Palestinaca u Gazi premašio je 9.000 i Sjedinjene Države i arapski lideri vrše pritisak da se ublaži opsada i prekinu sukobi kako bi se pomoglo civilima.

Američki državni sekretar Antony Blinken dolazi u petak u region nakon poziva predsjednika SAD-a Joea Bidena na "humanitaru pauzu" u Pojasu Gaze kako bi se isporučila pomoć Palestincima i kako bi sa te teritorije zahvaćene ratom otišli stranci i drugi koji imaju i strane pasoše.

Oko 800 ljudi, uključujući stotine Palestinaca sa dvostrukim državljanstvom i desetine ranjenih, napustilo je Pojas Gaze u protekla dva dana na osnovu dogovora SAD-a, Egipta, Izraela i Katara, koji pregovora sa Hamasom.

U četvrtak je napadom iz zraka srušena stambena zgrada u izbjegličkom logoru Bureij nekoliko kilometara južno od grada Gaze.

Najmanje 15 ljudi je poginulo, izjavio je portparol Civilne odbrane Gaze, a stanovnici su rekli da su desetine pod ruševinama.

Udar je izveden u južnoj zoni u koju su, prema naredbi Izraela, trebalo da se premjeste stanovnici sjevera radi svoje sigurnosti.

Međutim, Izrael nije odmah odgovorio na Bidenovu sugestiju o humanitarnoj pauzi.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je ranije isključio mogućnost prekida vatre zaričući se da će uništiti Hamas poslije ubistva više od 1.400 ljudi, najviše civila 7. oktobra, u početnim napadima te militantne organizacije, navodi AP.

Izraelski vojni portparol Daniel Hagari izjavio je u četvrtak da je grad Gaza potpuno opkoljen i da je to cenatar aktivnosti Hamasa, a na pitanje o potencijalnom prekidu vatre izjavio da "trenutno nije na stolu", prenijeli su izraelski mediji.

Arapske zemlje, uključujući saveznice SAD-a i one koje su sklopile mir sa Izraelom, izražavaju sve veću zabrinutost zbog rata.

Jordan je opozvao svog ambasadora, a izraelskom je rečeno da ne bude u Ammanu dok se ne zaustavi rat i humanitarna katastrofa koju izaziva njegova država.

U Gazi humanitarna kriza, na prelazu Rafah stotine ljudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Nad gradom Gazom dižu se oblaci dima od eksplozija, gađaju se područja u blizini bolnice Al-Quds, a Izrael tvrdi da cilja borce i infrastrukturu Hamasa koji civile dovodi u opasnost jer dejstvuje u stambenim područjima ispod kojih su tuneli koje Hamas koristi za akcije.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je u četvrtak da vojska ima "jedinstvena rješenja" da onesposobi mrežu tunela ispod glavnog grada Gaze.

On je rekao pripadnicima elitne borbene inženjerske jedinice da mogu stići do svih tih podzemnih tunela i da ih sruše te da su za to spremni.

Gallant je upozorio da će "teroristi imati dvije opcije: umrijeti u tunelu ili izaći i bezuslovno se predati", a da treće opcije - nema.

XS
SM
MD
LG