Dostupni linkovi

Izrael šalje delegaciju na mirovne pregovore u Kairu


Grad Gaza, 10. jul 2024.
Grad Gaza, 10. jul 2024.

Izrael šalje delegaciju u Egipat na dalje razgovore sa posrednicima o sporazumu sa Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju talaca, saopšteno je 11. jula iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Njegov Kabinet saopštio je da se izraelski pregovarački tim vratio sa sastanka u Kataru sa posrednicima u Dohi, ne iznoseći detalje o rezultatima pregovora.

„Tim je krenuo u Kairo na nastavak razgovora“, navodi se u saopštenju.

Američki, egipatski i katarski posrednici insistiraju da sporazum bude potpisan jer smatraju da su Izrael i palestinski Hamas, koji Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju terorističkom organizacijom, bliže smanjivanju razlika nakon višemesečnih pregovora.

Hamas od posrednika traži da se postigne dogovor o trajnom prekidu vatre u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca.

Netanjahu je prethodno rekao da neće potpisati nikakav sporazum koji bi primorao Izrael da prekine ofanzivu u Gazi pre nego što Hamas bude eliminisan.

SAD su ranije u četvrtak objavile da šalju dodatnu pomoć od 100 miliona dolara za Palestince u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Navodi se da se radi o pomoći Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija.

Navedeno je i da će biti pružena logistička podrška za bezbednu i efikasnu isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Humanitarne organizacije saopštile su da pomoć ne stiže do ljudi u Gazi zbog opasne bezbednosne situacije.

SAD su objavile da je vrednost američke pomoći Palestincima od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra više od 774 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG