Dostupni linkovi

Izbori u Velikom Trnovcu odlažu formiranje Skupštine i Vlade Srbije


Izbori u Srbiji, 3. april, 2022.
Izbori u Srbiji, 3. april, 2022.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila je žalbu Socijalističke partije Srbije (SPS) koja je zahtevala poništavanje rezultata ponovljenog glasanja na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu.

To će dodatno prolongirati proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 3. aprila, a time i formiranje parlamenta i Vlade Srbije.

Predsednik OIK Fazli Bećiri rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je većina članova komisije bila protiv usvajanja žalbe SPSa, koja ima pravo da u roku od tri dana podnese prigovor Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), a zatim i Upravnom sudu.

Izbori na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu ponovljeni su 28. aprila nakon odluke Upravnog suda kome se žalila lista Koalicija Albanaca doline, čiji je nosilac lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi.

Kamberijeva lista tada je obezbedila jedan poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije, čime je Socijalistička partija Srbije izgubila jedan svoj mandat.

SPS je u saopštenju za medije 4. maja najavila da će se žaliti na ovu odluku OIK-a, jer je, kako je rekao lider ove stranke Ivica Dačić, "na ovom biračkom mestu bilo kršenja izborne procedure, zbog čega će podneti i krivične prijave".

XS
SM
MD
LG