Dostupni linkovi

Starost predsjedničkih kandidata u fokusu uoči prve debate Bidena i Trumpa


Donald Trump i Joe Biden tokom završne predsjedničke debate na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu, Tennessee, 22. oktobra 2020.
Donald Trump i Joe Biden tokom završne predsjedničke debate na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu, Tennessee, 22. oktobra 2020.

Kada u četvrtak, 27. juna, aktuelni predsjednik SAD Joe Biden i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pristupe prvoj od dvije debate zakazane uoči glasanja u novembru, oni će ući u istoriju kao dva najstarija stranačka kandidata u američkoj istoriji u utrci za Ovalni ured.

Na televizijskoj debati pred višemilionskom publikom, Biden (81) i Trump (78), koji su u anketama gotovo izjednačeni, imat će priliku da raspravljaju o ekonomiji, inflaciji i imigraciji, novoj borbi oko prava na abortus u SAD, o ratovima u Ukrajini i Bliskom istoku i drugim temama.

Međutim, jedno od ključnih pitanja koje muči mnoge Amerikance je i njihova starosna dob, kao i sposobnost i izdržljivost za još jedan četverogodišnji mandat, pišu svjetski mediji.

Procjena izdržljivosti

Biden i Trump će se sučeliti u Atlanti na debati u četvrtak navečer, 27. juna kada će milioni Amerikanaca gledati raspravu ne samo kako bi čuli ideje i argumente kandidata, već kako bi sami procijenili njihovu izdržljivost, ističe BBC.

Tokom televizijske debate u trajanju od 90 minuta, predsjednik Biden i bivši predsjednik Trump — koji su i dalje gotovo izjednačeni u nacionalnim anketama — raspravljat će o različitim pitanjima, ali jedan lapsus, kiks ili verbalna greška mogli bi učvrstiti zabrinutost glasača zbog njihove poodmakle dobi, što bi potencijalno moglo preoblikovati ionako tijesnu predsjedničku utrku.

To pitanje bi, naglašava britanski javni servis, moglo biti kritičnije za Bidena, najstarijeg predsjednika u zemlji kojeg muče pitanja o njegovoj izdržljivosti i mentalnoj sposobnosti otkako je preuzeo dužnost.

Ankete pokazuju da su birači daleko više zabrinuti za Bidenove godine nego za godine njegovog protivnika. Ali, napominje BBC, ako Trump pobijedi, oborio bi Bidenov rekord najstarijeg predsjednika prije kraja mandata.

Anketa New York Timesa/Siena Collegea u martu pokazala je da 73 posto registrovanih glasača vjeruje da je Biden "jednostavno prestar da bi bio učinkovit predsjednik".

Prema istraživanju, glasači svih dobnih skupina, uključujući one od 65 i više godina, izrazili su zabrinutost u pogledu predsjednikove sposobnosti za dužnost.

Samo 42 posto registriranih glasača reklo je isto o Trumpu, uprkos dobnoj razlici od svega tri i po godine.

Zabrinutost oko Bidenove dobi i dalje postoji iako ga je ljekar Bijele kuće proglasio "sposobnim za funkciju" ranije ove godine.

Znakovi njegovog starenja postali su uočljiviji posljednjih godina, uključujući tiši glas, povremene gubitke u pamćenju i "ukočen hod" koji njegov doktor djelomično pripisuje artritisu.

Neke demokrate su javno i privatno izrazile rezerve prema predsjednikovoj dobi, ali su se okupili oko njega u februaru, kada je specijalni tužilac ministarstva pravde Robert Hur objavio svoju istragu o Bidenovom upravljanju povjerljivim dokumentima nakon njegovog mandata potpredsjednika.

Izvještaj nije doveo do njegovog krivičnog gonjenja, ali je Hurov opis predsjednika kao "starijeg čovjeka sa slabim pamćenjem" dospio na naslovnice.

Međutim, kada je Biden nekoliko sedmica kasnije održao svoj godišnji govor o stanju nacije, stručnjaci su mu dali visoke ocjene za energično održan govor.

Iako nadzor oko Trumpove dobi nije toliko intenzivan, bivši predsjednik se također suočio s pitanjima o vlastitoj podobnosti za funkciju.

Na skupu u januaru, činilo se da je Trump zamijenio svoju republikansku protukandidatkinju na stranačkim izborima, Nikki Haley, s bivšom predsjednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, na nekoliko minuta tokom svog govora.

Tvrdio je, netačno, da je Haley bila "zadužena za sigurnost" u vrijeme napada na Kongres 6. januara 2021.

Haley, Trumpova bivša ambasadorica u UN-u, pozvala je na "testove mentalne sposobnosti" za političare starije od 75 godina tokom svoje neuspješne predsjedničke utrke.

Obje kampanje su, naglasio je BBC, nastojale oblikovati narativ oko svog protukandidata putem društvenih medija, dijeleći ne samo video isječke verbalnih gafova već i u nekim slučajevima varljivo montirane snimke.

Ipak, čak iako se neki od ovih videozapisa lako opovrgnu, rezervisanost glasača oko Bidenove dobi i dalje je jedna od njegovih najvećih ranjivosti, naročito kod mlađih glasača, koji su tradicionalno važnija demografska skupina za demokrate nego za republikance na predsjedničkim izborima.

Javno mnijenje

Bilo da se radi o Trumpu ili Bidenu, pobjednik na izborima će biti najstariji predsjednik koji će položiti zakletvu na dan inauguracije – ostavljajući godine starosti i sposobnost za obavljanje te funkcije među ključnim pitanjima u predsjedničkoj utrci, naglašava CNN.

Više od polovine odraslih Amerikanaca kaže da su obojica stranačkih kandidata prestari da služe još jedan mandat, prema anketi ABC News/Ipsos iz aprila, deset bodova više nego prije godinu dana, iako ankete uporno pokazuju da postoji više rezervi prema Bidenovim sposobnostima.

Iako su Trump i njegovi saveznici proveli mjesece prikazujući Bidena kao bezvoljnog i uznemirenog predsjednika, u posljednje vrijeme kao da su resetovali očekivanja pred debatu.

U intervjuu za podcast "All-In" koji je emitovan 20. juna, Trump je rekao da bi Biden bio "vrijedan debatant" i da ga ne želi podcijeniti, napisao je CNN uz ocjenu da promjena u pristupu dolazi usred zabrinutosti Trumpovih savjetnika da su republikanci postavili nevjerovatno nisku ljestvicu za Bidenov učinak na debati.

"Trump će nastojati da se postavi kao alfa, aktivniji i energičniji kandidat koji ima kontrolu", rekao je Brian Bartlett, republikanski strateg koji je radio na predsjedničkoj kampanji Mitta Romneyja 2012. "Neko ko je zdrav i ima snage. Morat ćemo vidjeti da li će to zaista biti tako. Ako se pokaže suprotno, onda se to neće dobro završiti."

Za one koji su na vlasti, javno mnijenje može biti ključno, ukazuje američki televizijski kanal dodajući da je, prema anketama, naklonost prema Bidenu pala za 11 bodova u četiri godine, a gotovo šest od deset Amerikanaca sada ima negativno mišljenje o njemu.

Prema anketama CNN-a iz septembra 2020. i aprila 2024., percipiranje Trumpa promijenilo se daleko manje, s više od polovine ispitanika koji ga ne podržavaju.

Trumpove riječi ili Bidenove godine

Biden se posljednjih dana intenzivno pripremao za debatu s Trumpom, kako bi u četvrtak otklonio pitanja o njegovoj starosnoj dobi i pokazao da je spreman za surovost novog četverogodišnjeg mandata, napisao je Bloomberg.

Aktuelni predsjednik namjerava podsjetiti glasače na Trumpovo predsjedavanje, te usprotiviti se republikanskom kandidatu zbog pitanja ograničenja abortusa, napada na američki Kapitol 6. januara 2021., prijetnji demokratiji i zbog smanjenja poreza za korporacije i bogate, rekao je zvaničnik kampanje koji je želio ostati anoniman.

Bidenova kampanja je optimistična da će američku publiku više uznemiriti Trumpove riječi nego Bidenove godine. Na nedavnim skupovima, podsjeća Bloomberg, bivši predsjednik je predložio borbenu ligu za migrante, nazvao je izmišljenog serijskog ubicu Hannibala Lectera "divnim čovjekom" i nadugačko raspravljao o tome da li bi bilo bolje da ga pojede morski pas ili da ga ubije struja od baterije na brodu.

Dok se Biden planira predstaviti kao mudar i stabilan lider, Trump se priprema u labavo organiziranim sjednicama, zbog čega demokrate predviđaju da će predstaviti prigušeniju verziju sebe.

"Mediji žele spustiti ljestvicu debatnog učinka Joea Bidena toliko nisko da on dobije trofej za sudjelovanje samo zato što stoji uspravno 90 minuta", rekao je Trumpov glasnogovornik Steven Cheung u izjavi dodajući da će Trump pritisnuti Bidena po pitanju inflacije, granice i imigracije.

Rasprava dolazi iste sedmice kada se očekuje da će američki Vrhovni sud donijeti odluku o tome je li Trump imun na krivično gonjenje za djela koja je počinio tokom predsjedničke funkcije, podižući uloge i za republikanca.

S druge strane, ukazuje Bloomberg, presudno za Bidenove napore bit će izbjegavanje zamrzavanja ili pogrešnog koraka koji protivnici mogu iskoristiti.

Tokom 90-minutne debate na CNN-u, koju moderiraju Jake Tapper i Dana Bash, mikrofoni će biti isključeni kada kandidat nije na redu da govori, a unaprijed napisane bilješke su zabranjene. Trumpovi saveznici kritikovali su CNN, nazvavši debatu događajem "3 na 1".

Trump će imati posljednju riječ. Nakon pobjede u bacanju novčića, Bidenova kampanja izabrala je podij, stavljajući predsjednika s desne strane gledatelja, dok je Trumpov tim odredio redoslijed završnih riječi, odlučivši govoriti posljednji.

Junska debata bit će održana u najranijem terminu od kada se debate predsjedničkih kandidata održavaju u televizijskom formatu, ukazao je Bloomberg dodajući da bi Trump i Biden trebali ponovno raspravljati 10. septembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG