Dostupni linkovi

Značaj presude Hunteru Bidenu za američke predsjedničke izbore


Američki predsjednik Joe Biden sa sinom Hunterom nakon izricanja presude u kruvičnom suđenju, Delaware, 11. juni 2024.
Američki predsjednik Joe Biden sa sinom Hunterom nakon izricanja presude u kruvičnom suđenju, Delaware, 11. juni 2024.

Sudska drama bez presedana u slučajevima protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i sina sadašnjeg predsjednika Huntera Bidena trajala je dvije sedmice, ali je donijela jasni politički zaključak da istrajavanje vladavine prava u Americi može zavistiti od izbora glasača u novembru.

Različiti mogući putevi kojim Sjedinjene Države mogu da krenu pod predsjednikom Joeom Bidenom ili pretpostavljenim kandidatom za Republikansku stranku Donaldom Trumpom, bili su naglašeni u načinu na koji su oni, njihove porodice i njihove političke operacije reagovale na dva suđenja i presude.

Demokrate su pokušale da podvuku liniju ispod "porodičnih stvari" dok su republikanci uprli prst u poslovne afere predsjednikovog sina Huntera Bidena. Pitanje je kako će sudski proces, okončan okrivljujućom presudom protiv Huntera, uticati na izbore u novembru, pišu svjetski mediji.

Slika Bidenove izdržljivosti

Predizborna kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama u velikoj mjeri govori o ekonomskom pitanju uticaja inflacije te zabrinutosti oko imigracije ili gubitka prava na abortus, kao i o karakteru vjerovatnog kandidata republikanaca i krivično presuđenog, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, ali i izdržljivosti, predsjednika Joea Bidena, napisao je magazin The Times.

Hunter Biden sa sinom i suprugom u Delawareu, 11. juni 2024.
Hunter Biden sa sinom i suprugom u Delawareu, 11. juni 2024.

Epizoda sa suđenjem Hunteru Bidenu vjerovatno neće uticati na glasanje, ako ništa drugo, mogla bi da pomogne ugledu predsjednka, nakon što je odbacio pomilovanje svog sina pod predsjedničkim ovlašćenjima i odbio da se pridruži Hunterovom advokatu u osudi postupka kao politički motivisanog.

Hunter Biden se tereti da je 2018. slagao pri kupovini oružja, jer je negativno odgovorio na pitanje da li je koristio drogu, i samim tim je oružje posjedovao nelegalno. Proglašen je krivim po sva tri osnova optužnice.

Anketa Univerziteta Monmouth u septembru prošle godine pokazala je da je samo dva odsto Bidenovih pristalica reklo da bi ih suđenje moglo odvratiti od glasanja za njega.

Veći rizik za Bidenov reizbor predstavlja drugo suđenje njegovom sinu, zbog optužbi za utaju poreza u Californiji zakazano za septembar. Ovo suđenje počinje samo dva mjeseca prije dana izbora 5. novembra i nekoliko nedelja prije nego što počne glasanje putem pošte. Kako piše The Times, slučaj će podsjetiti glasače na Huterovu ulogu u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije.

The Times piše kako će republikanci objaviti dokaze o Huterovom "ekstravagantnom načinu života" dok istovremeno izbjegava da plati 1,4 miliona dolara poreza tokom četiri godine, ali i napominje da nema dokaza da je Joe Biden radio koruptivno, ali u žaru predizborne kampanje to neće biti važno.

Dok se Hunterovo konzumiranje droge i osuda za oružje odražavaju na njegov karakter, astronomska zarada koja je podstakla njegovu narkomaniju poslužiće kao korozivni podsjetnik na tvrdnje republikanaca da je politička uloga njegovog oca pomogla sinu zavisniku da zaradi milione, zaključio je The Times.

Niz teških trenutaka porodice Biden

Presuda u slučaju Hutera Bidena u utorak, 11. juna, za tri krivična djela predstavlja još jedan mračni trenutak za porodicu koja je pretrpjela niz tragedija, navodi Wall Street Journal.

Presuda za krivično djelo protiv predsjednikovog sina bez presedana povećava mogućnost da će Hunter Biden biti osuđen na zatvorsku kaznu i ostavlja mu krivični dosije koji ide na odvojeno suđenje za utaju poreza zakazano za septembar.

Presuda bi mogla biti izrečena u oktobru, samo nekoliko nedelja prije očekivanog revanša predsjednika Bidena protiv republikanca Donalda Trampa koji je i sam u maju ušao u istoriju svojom presudom za krivično djelo.

Politički uticaj osude je zamućen: predsjednik i njegovi saveznici su nedavno istakli da su Trumpa žigosali kao "osuđenog kriminalca", etiketu koju sada nosi i Bidenov sin. Tramp i njegove kolege republikanci kritikovali su Hutera Bidena zbog poslovanja, ali su uglavnom izbjegavali da to učine zbog slučaja sa oružjem.

Predsjednik je promijenio planove za utorak popodne, uoči puta u Italiju na samit G-7, kako bi iz Washingtona doletio u Wilmington da bi bio sa svojim sinom. Takođe je prva dama, Jill Biden početkom juna putovala između Francuske i SAD da bi neizmjenično bila sa svojim suprugom i Hunterom Bidenom, kome postala pomajka poslije smrti njegove majke.

Pravni problemi Huntera Bidena uglavnom potiču od njegove zavisnosti od droge i alkohola, koji su ga pratili nakon gubitka majke i sestre u saobraćajnoj nesreći u decembru 1972. kada je imao svega dvije godine. Hunterova zavisnost se značajno pogoršala nakon što je njegov stariji brat, Beau Biden umro od raka mozga u maju 2015.

Uticaj tih tragedija i potresni detalji o tome kako je Hunter Biden reagovao na njih, postali su fokus suđenja koje je trajalo otprilike nedelju dana. Postupci su razotkrili učestalu upotrebu narkotika, bračna nevjerstva Hutera Bidena i nedostatak pažnje prema njegovoj deci u ključnim trenucima njihovih života.

Uticaj presude na politiku i porodicu predsjednika

Kakav će biti uticaj procesa suđenja predsjednikovom sinu na politiku manje je jasno dok su čak i neki republikanci u utorak odbacili Hunterov prekršaj, koji se tiče netačnih navoda u obrascu za kupovinu oružja prije šest godina, kao relativno nevažan.

Ali, vodeći republikanci se i dalje nadaju da presuda u slučaju Huntera Bidena prikazuje njega kao prekršioca zakona i nadoknađuje presudu u slučaju Donalda Trumpa za krivično djelo, piše Washington Post, navodeći da demokrate tvrde da je malo vjerovatno da će birači smatrati predsjednika odgovornim za ponašanje njegovog sina.

Ali lični danak za predsjednika koji je već pretrpio smrt dvoje dece i godinama se borio sa zavisnošću svog sina mogao bi biti mnogo teži.

"Koje normalno ljudsko biće ne bi bilo rastrzano da vidi patnju njegove porodice koja se odigrava u sudnici pred svijetom?" rekao je David Axelrod, bivši viši savjetnik predsjednika Baracka Obame. "I da vidite ljude koje volite kako moraju da svjedoče, ne samo vašeg sina, već i vaše snahe i vašu unuku, kako svi ponovo proživljavaju najbolnije trenutke svog života. Koga to ne bi slomilo?"

Axelord je za Washington Post dodao da ne misli kako će glasači smatrati da je Biden odgovoran za zavisnost njegovog sina ili njegovo loše ponašanje. "Ali, mislim da je pravo pitanje koliki danak to ostavlja na njegovu porodicu."

"Dramatično i često odvratno suđenje", kako ga opisuje Washington Post, u kojem su tužioci tvrdili da je Hunter zloupotrebljavao ilegalne droge 2018. godine, uprkos tome što je u formularu izjavio da nije, odigralo se u Bidenovom rodnom gradu Wilmingtonu, nekoliko blokova dalje od njegovom izbornog štaba.

Dvije bivše snahe predsjednika Bidena, Katheen Buhle, Hunterova bivša supruga i Hallie Biden, udovica Beaua Bidena, bile su svjedoci za tužioce dok je Naomi Biden, Hunterova ćerka i Bidenova unuka, svjedočila je u korist odbrane.

Predsednik je u utorak, 11. juna objavio izjavu u znak podrške svom sinu, neposredno prije nego što je govorio na događaju o kontroli oružja. "Ja sam predsjednik, ali sam i tata", navodi se u saopštenju. "Jill i ja volimo našeg sina i ponosni smo na čovjeka kakav je on danas. Mnoge porodice čiji voljeni se bore sa zavisnošću razumiju osjećaj ponosa kada vide nekoga koga vole kako izlazi na drugu stranu i bude tako jak i otporan u oporavku."

Predsjednik Biden, koji je istakao svoju rješenost da izbjegne bilo kakav utisak da je nepropisno uticao na slučaj koji je pokrenulo ministarstvo pravde u njegovoj administraciji, uglavnom je bio odsutan sa samog suđenja. Ali članovi porodice bili su toliko prisutni da su tužioci u ponedeljak, 10. juna pozvali porotu da ne dozvoli da to utiče na slučaj.

'Porodična stvar'

Anketa Koledža Emerson sprovedena prošle nedelje, prije izricanja presude Hunteru Bidenu, pokazala je da je skoro dvije trećine američkih glasača reklo da suđenje neće imati uticaja na njihove glasove u novembru, napisao je Financial Times.

Demokrate su pokušale da prikažu pravne probleme Huntera Bidena kao privatno pitanje, koje proizilazi kao traumatična posljedica smrti Beau Bidena, Huterovog starijeg brata koji je preminuo 2015. godine od raka mozga.

Borbe Huntera Bidena sa zavisnošću dugo su bacale sijenku na političku karijeru i predsjednički mandat njegovog oca, uključujući i tokom prethodne kandidature za Bijelu kuću 2020.

Predsjednik Joe Biden grli unuka Beau Bidena, pored snahe Melisse Cohen Biden i sina Huntera Bidena koji je ranije istog dana proglašen krivim po sva tri osnova u krivičnom postupku nezakonitog posjedovanja oružja, Delaware, 11. juni 2024.
Predsjednik Joe Biden grli unuka Beau Bidena, pored snahe Melisse Cohen Biden i sina Huntera Bidena koji je ranije istog dana proglašen krivim po sva tri osnova u krivičnom postupku nezakonitog posjedovanja oružja, Delaware, 11. juni 2024.

Mnogi birači bi ponovo vidjeli presudu kao "porodičnu stvar", rekla je strateg demokrata Mary Anne Marsh. "Većina ljudi ima neke članove porodice koji su iskusili zavisnost od droge ili druge zavisnosti."

Predsjednik je posljednjih dana odavao sliku napaćenog oca, naglašavajući saosjećanje prema svom sinu, kome sada prijeti 25 godina zatvora i novčana kazna do 750.000 dolara, čak i prije nego što se pojavi u odvojenom suđenju za poreske optužbe u septembru, samo dva mjeseca prije izbora.

Iako je Trump i sam rekao kako "razumije zavisnost" spominjući svog pokojnog brata Freda Trumpa, koji je bio alkoholičar, njegove republikanske pristalice su sugerisale da tužioci olako postupaju sa Hunterom Bidenom.

Republikanci u Kongresu već dugo istražuju poslovne veze Huntera Bidena, u istragama koje su dale malo značajnih otkrića. Karoline Leavitt, nacionalna sekretarka za štampu Trumpove kampanje, rekla je da je presuda Hunteru Bidenu "ništa drugo do odvraćanje pažnje od stvarnih kriminalnih djela porodice Bajden".

Demokrate su istakle kontrast između Joea Bidena koji je rekao da će poštovati odluku suda u Delawareu i da neće koristiti svoju moć da pomiluje sina, u odnosu na Trumpa, koji tvrdi da je žrtva političkog progona i obećao je da će tražiti odmazdu, ako bude dobio još jedan četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG