Dostupni linkovi

Iran osudio aktivisticu na smrtnu kaznu usred protesta grupa za ljudska prava


Sharifeh Mohammadi, aktivistica iz Irana
Sharifeh Mohammadi, aktivistica iz Irana

Aktivisticu za ranička prava Sharifeh Mohammadi osudio je na smrtnu kaznu Revolucionarni sud u sjevernom gradu Rasht, rekle su skupine za prava za Radio Farda RSE 4. jula, što je potez koji su njene pristaše označile "srednjovjekovnim i zločinačkim".

Sud je rekao da je žena osuđena na temelju optužbi za "oružanu pobunu protiv države" i uključio kao dokaz njeno članstvo u nezavisnoj radničkoj organizaciji.

Optužena je i da je članica zabranjene kurdske separatističke partije Komala, što je porodica negirala.

Novinska agencija Hengaw sa sjedištem u Norveškoj i novinska agencija Human Rights Activists sa sjedištem u Sjedinjenim Državam također su izvijestili o smrtnoj kazni Sharifeh Mohammadi.

Kampanja za odbranu opisala je radničku organizaciju - Koordinacijski odbor za pomoć pri osnivanju radničkih organizacija - kao legalnu, ali je rekla da, u svakom slučaju, ona nije bila članica 10 godina.

Odbrambena kampanja je sudsku presudu protiv nje nazvala "srednjovjekovnom i zločinačkom".

"Mnogi vjeruju da je ova smiješna i neutemeljena presuda donesena isključivo kako bi se stvorila atmosfera straha i zastrašivanja među aktivistima [pokrajine Gilan]", rekla je grupa.

Mohamadijeva tetka Vida Mohammadi rekla je za Radio Farda RSE da je žena mučena u zatvoru nakon hapšenja 5. decembra 2023. godine i da je provela nekoliko mjeseci u samici.Dodala je i da Sharifeh Mohammadi nije bila povezana ni sa jednom političkom organizacijom unutar ili izvan zemlje.

Organizacija za zaštitu prava Hengaw rekla je da je Sharifeh Mohammadi "izdržala psihičko i fizičko mučenje od strane ispitivača iranske obavještajne službe... koji su tražili od nje iznuđeno priznanje".

Centar Abdorrahman Boroumand sa sjedištem u SAD-u, koji se fokusira na iranska pitanja, rekao je da je smrtna kazna povezana s "njenom uključenošću u nezavisni radnički sindikat".

"Ova ekstremna presuda naglašava oštro suzbijanje neslaganja unutar Irana, posebno protiv radničkih aktivista usred ekonomskih previranja", navodi se.

Veliki protesti izbili su u provinciji Gilan i širom zemlje 2022. godine nakon smrti Mahse Amini, koja je uhapšena zbog navodnog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja za žene.

Više od 500 demonstranata je ubijeno širom zemlje, a hiljade uhapšeno tokom mjeseci nemira.

Domaći i međunarodni aktivisti za ljudska prava optužili su Teheran da koristi smrtnu kaznu da zastraši demonstrante i druge nakon masovnih demonstracija.

XS
SM
MD
LG