Dostupni linkovi

Iran priprema niz debata za predizbornu kampanju, upozorava medije na izvještavanje


Šest odobrenih kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Iranu (u smjeru kazaljke na satu odozgo desno): Mostafa Pourmohammadi, Saeed Jalili, Masud Pezeshkian, Alireza Zakani, Mohammad Baqer Qalibaf
Šest odobrenih kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Iranu (u smjeru kazaljke na satu odozgo desno): Mostafa Pourmohammadi, Saeed Jalili, Masud Pezeshkian, Alireza Zakani, Mohammad Baqer Qalibaf

Iranske vlasti najavile su početak sezone predizborne kampanje za predstojeće prijevremene predsjedničke izbore usred pravosudne akcije protiv medijskih kuća optuženih za lažno predstavljanje izbornog izvještavanja.

Državni emiter IRIB saopštio je da bi izborne debate trebalo da počnu 17. juna, a pet je planirano do 25. juna, tri dana prije nego što birači izađu na birališta na vanrednim izborima, koji su raspisani nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera prošlog mjeseca.

Ova najava kampanje dolazi usred izvještaja da je tužiteljstvo u Teheranu poduzelo pravne radnje protiv dva lokalna medija, Hashieh News i Bamdadno, pod optužbom da su distribuirali ono što pravosuđe naziva "lažnim vijestima" o izborima.

Gholamhossein Mohseni Ejei, šef iranskog pravosuđa, upozorio je medije i sve kandidate da izbjegavaju "radnje" koje bi mogle biti "iskorištene" od strane stranih subjekata.

Nadalje, Ejei je upozorio razne medijske platforme da se ne upuštaju u "klevetnički govor, širenje laži ili uznemiravanje javnog mnijenja", jer bi na kraju mogle snositi pravne posljedice.

Prošle je sedmice iranska vlada izdala stroge smjernice u kojima se svaki sadržaj za koji se smatra da je usmjeren na obeshrabrivanje odaziva birača ili promicanje bojkota izbora, kao i organiziranje bilo kojeg oblika nedopuštenih protestnih okupljanja ili štrajkova, sada klasificira kao "kriminalni".

Pravila oponašaju prethodne izborne mandate i predviđaju stroge kazne, uključujući mogućnost čak 74 udarca bičem za one koji ih prekrše.

Lista odobrenih kandidata Vijeća staratelja značajno isključuje nekoliko ključnih ličnosti iz sadašnje i bivše administracije, što otvara put za pretežno konzervativnu listu kandidata za predstojeće izbore.

Petorica kandidata smatraju se tvrdolinijašima i konzervativcima. Samo je jedan kandidat reformista.

Promatrači kažu da će glasanje vjerojatno biti direktna borba između dvojice tvrdolinijaša: predsjednika parlamenta Mohammada Baqera Qalibafa i Saeeda Jalilija, ultrakonzervativnog bivšeg glavnog nuklearnog pregovarača i predstavnika vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost.

Izbori se odvijaju u pozadini široko rasprostranjenog razočarenja javnosti, sa smanjenjem izlaznosti birača zbog navoda o nekonkurentnim izbornim procesima.

Na nedavnim izborima, vlasti su ozbiljno ograničile izborno polje diskvalificiranjem većine umjerenih i reformističkih kandidata, što je možda doprinijelo niskom učešću birača uočenom na nedavnim izborima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava žalile su se na intenzivniju kontrolu javnog izražavanja nezadovoljstva otkako su Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i nekoliko drugih poginuli u helikopterskoj nesreći u planinskoj regiji sjeverozapadnog Irana 19. maja dok su se vraćali iz službene posjete Azerbajdžanu.

XS
SM
MD
LG