Dostupni linkovi

Iran odobrio čelnika parlamenta i pet drugih kandidata za predsjednika


Mohammad Baqer Qalibaf (u sredini) okružen je grupom zastupnika nakon što je izabran za predsjednika parlamenta u Teheranu u maju 2020.
Mohammad Baqer Qalibaf (u sredini) okružen je grupom zastupnika nakon što je izabran za predsjednika parlamenta u Teheranu u maju 2020.

Iransko Vijeće čuvara odobrilo je konzervativnog predsjednika parlamenta te pet drugih kandidata da se kandidiraju na izborima 28. juna raspisanim nakon što je predsjednik Ebrahim Raisi prošlog mjeseca poginuo u helikopterskoj nesreći.

Vijeće je 9. juna odobrilo kandidaturu čelnika parlamenta Mohammada Baqera Qalibafa (62), bivšeg vojnog zapovjednika koji se smatra potencijalnim favoritom. U prošlosedmičnom govoru, čini se da je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei signalizirao svoju podršku Qalibafu, kažu analitičari.

Vijeće je također odobrilo kandidature reformističkom zastupniku Masudu Pezeshkianu; Saeedu Jaliliu, bivšem nuklearnom pregovaraču i Khameneijevom predstavniku u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost; gradonačelniku Teherana Alireza Zakaniu; Amir Hossein Qazizadeh Hashemiu, konzervativnom zamjeniku Raisija; i Mostafi Purmohammadiu, tvrdokornom bivšem ministru unutarnjih poslova i pravosuđa.

Odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinejada, populiste koji je izvršio oštro slamanje neistomišljenika nakon njegovog spornog reizbora 2009. godine.

Vijeće je također odbacilo predloženu kandidaturu Alija Larijanija, bivšeg predsjednika parlamenta i nuklearnog pregovarača.

Vlada je 7. juna objavila stroge smjernice za medije tokom skraćene predizborne kampanje, zabranjujući svaki sadržaj za koji se smatra da obeshrabruje sudjelovanje birača ili potiče na bojkot izbora. Propisi također kriminaliziraju organiziranje neodobrenih protesta i štrajkova.

Saopštenje Vijeća čuvara uslijedilo je dan nakon što je glavna koalicija reformista izjavila da će sudjelovati na izborima samo ako jednom od njenih predloženih kandidata bude odobreno da se kandidira.

"Moramo imati vlastitog kandidata", rekao je Azar Mansuri, čelnik Reformske fronte, novinskoj agenciji Fars.

Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i nekoliko drugih dužnosnika poginuli su 19. maja kada se helikopter u kojem su putovali srušio po lošem vremenu u planinskom području u blizini granice s Azerbajdžanom.

XS
SM
MD
LG