Dostupni linkovi

Irak dobija novu vladu, Al-Sudani novi premijer


Novoizabrani irački premijer, Mohamed Šija al-Sudani se obraća poslanicima tokom glasanja o njegovoj vladi, Bagdad, Irak, 27. oktobar 2022.
Novoizabrani irački premijer, Mohamed Šija al-Sudani se obraća poslanicima tokom glasanja o njegovoj vladi, Bagdad, Irak, 27. oktobar 2022.

Zakonodavci u Iraku su odobrili formiranje nove vlade u četvrtak, 27. oktobra, čime je okončana kriza koja je nastala je kao posljedica osporavanih izbora još prije godinu dana, saopšteno je iz kabineta premijera.

"Vlada premijera Mohameda Šije al-Sudanija je dobila povjerenje narodne skupštine", rečeno je iz kabineta nakon provedenog glasanja.

Sudani je ranije ovog mjeseca izabran da formira novu vlast, od strane novoizabranog predsjednika države, kurdskog političara Abdula Latifa Rashida.

Postao je mandatar nakon višemjesečnih sukoba između ključnih šiitskih muslimanskih frakcija, koji su paralisali politički život.

Pokret sveštenika Moktade Sadra, Sudanijevog rivala u većinski šiitskoj frakciji, odbio je ponudu da bude dio vlasti.

"Naš tim ministara će snositi teret odgovornosti u ovom ključnom periodu, tokom kojeg se u svijetu dešavaju izuzetne političke i ekonomske promjene i konflikti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će te promjene "donijeti nove izazove našoj zemlji, koja već pati zbog mnogobrojnih kriza, koje su imale ekonomski, društveni, humanitarni i ekološki uticaj na naše građane".

Sudani, koji je postao mandatar 13. oktobra, ima podršku Koalicije za državnu administraciju, koja uključuje Koordinacijski okvir, alijansu moćnih proiranskih šiitskih frakcija koja drži 138 od 329 mjesta u parlamentu.

Što se drugih članova parlamenta tiče, tu je sunitska grupacija koju predvodi predsjednik skupštine, Mohamed al-Halbusi, te dvije ključne kurdske stranke.

Pod sistemom dijeljenja moći, koji je usvojen u Iraku nakon invazije 2003. koju su predvodile Sjedinjene Države, ministarska mjesta se dijele između etničkih i konfesionalnih zajednica u toj državi.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG