Dostupni linkovi

Velika Britanija ponovo razmatra zakon o bezbjednosti na internetu nakon nemira krajnje desnice


Demonstranti se sukobljavaju sa policijom tokom antiimigrantskih protesta u Rotherhamu, Velika Britanija, 4. avgust 2024.
Demonstranti se sukobljavaju sa policijom tokom antiimigrantskih protesta u Rotherhamu, Velika Britanija, 4. avgust 2024.

Britanska vlada razmatra izmjene u Zakonu o bezbjednosti na internetu nakon nedelju dana rasističkih nereda izazvanih lažnim informacijama plasiranim putem interneta.

Zakon, koji je usvojen u oktobru, ali ne bi trebalo da bude sproveden do početka sljedeće godine, dozvoljava vladi da kazni kompanije društvenih medija sa do 10 odsto globalnog prometa ako se utvrdi da su ga kršile.

U ovom trenutku, kompanije bi se suočile sa novčanom kaznom samo ako ne kontrolišu nezakonit sadržaj, kao što su podsticanje na nasilje ili govor mržnje. Predložene izmjene mogle bi da dovedu do toga da Ofcom (Ured za komunikacije) sankcioniše kompanije ako dozvole da se šire "legalni, ali štetni" sadržaji kao što su dezinformacije.

Nedavno izabrana britanska laburistička vlada naslijedila je zakon od konzervativaca, koji su proveli mnogo mjeseci u prilagođavanju zakona u pokušaju da uravnoteže pravo na slobodu govora sa zabrinutošću zbog štetnog ponašanja na internetu.

Ministar kabineta Nik Tomas Simonds rekao je u petak, 9. avgusta da će vlada ponovo razmotriti okvir zakona.

"Očigledno je da postoje aspekti Zakona o bezbjednosti na internetu koji još nisu stupili na snagu. Spremni smo da unesemo izmjene ako bude potrebno", rekao je on za Sky News, prenosi Reuters.

Sadik Kan, gradonačelnik Londona, rekao je za Guardian u četvrtak da je potrebno izmijeniti i dopuniti Zakon o bezbjednosti na internetu nakon nereda.

Neredi su se proširili Britanijom prošle nedelje, nakon što su rasprostranjeni onlajn postovi pogrešno identifikovali osumnjičenog ubicu tri mlade djevojke u napadu nožem 29. jula kao muslimanskog migranta.

Dok su se izgrednici sukobili sa policijom u nekim gradovima, vlasnik kompanije X Elon Musk je takođe koristio svoju platformu da podijeli pogrešne informacije sa svojim milionima pratilaca, uključujući jedan post koji sugeriše da je građanski rat "neizbježan" u Britaniji.

Portparol premijera Keira Starmera rekao je da "nema opravdanja" za takve komentare.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG