Dostupni linkovi

Kritike Elonu Musku oko tvrdnje o 'građanskom ratu' u Britaniji


Demonstranti bacaju kantu za smeće tokom protesta protiv imigracije, u Rotherhamu, Britanija, 4. avgusta 2024.
Demonstranti bacaju kantu za smeće tokom protesta protiv imigracije, u Rotherhamu, Britanija, 4. avgusta 2024.

Usred talasa ekstremno desničarskog nasilja koji je pogodio Veliku Britaniju, premijer Keir Starmer se upustio u raspravu s milijarderom Elonom Muskom, koji je na platformi X, ispod snimka nasilnih nereda u Liverpoolu, napisao komentar da je "građanski rat neizbježan" te je uputio kritike britanskoj policiji.

Stramer je, istakao da ne dijeli Muskovo mišljenje, koji je ranije kritikovan jer je ukinuo zabranu krajnje desničarskim aktivistima da se vrate na X, pošto je postao vlasnik te platforme društvenih medija.

Prethodnih dana zabilježeni su nemiri u nekoliko britanskih gradova gdje je bilo napada na muslimanske zajednice i džamije, a vlada upozorava da će se svako ko podstiče nasilje, uključujući i na internetu, suočiti sa pravnim posljedicama, pišu svjetski mediji.

'Nema opravdanja'

Starmer je kritikovao Muska nakon što je milijarder tvrdio da je talas ekstremno desničarskog nasilja koji je pogodio Veliku Britaniju bio "neizbježan". Politico prenosi izjavu Starmerovog portparola koji je rekao je da "nema opravdanja" za Muskove komentare, objavljene početkom avgusta na platformi X.

Britaniju su posljednjih dana zahvatili nasilni neredi u više gradova, a džamije i hoteli u kojima su smješteni tražitelji azila bili su među metama krajnje desničarskih demonstracija. Nemiri su počeli nakon ubistva tri djevojčice u napadu nožem na čas plesa u Southportu 29. jula.

Musk, koji se suočio s kritikama zbog širenja lažnih informacija o identitetu napadača na platformi X, izjavio je 4. avgusta da je "građanski rat neizbježan" u Velikoj Britaniji.

Milijarder je objavio komentar kao odgovor na snimak konzervativne influenserice Ashley St. Clair koji pokazuje nerede koji su zahvatili nekoliko britanskih gradova.

"Nema opravdanja za takve komentare", uzvratio je Starmerov glasnogovornik u ponedjeljak odgovarajući na pitanja novinara. "Ono što smo vidjeli u ovoj zemlji je organizovana, ilegalna razbojništva kojima nije mjesto na našim ulicama ili na internetu. "

"Govorimo o manjini nasilnika koji ne govore u ime Britanije... Premijer ne dijeli ta (Muskova) osjećanja", dodao je premijerov glasnogovornik.

Rat riječima

Starmer je, ukazuje The Times, uvučen u "rat riječima" s Muskom nakon što je vlasnik platforme X rekao da je Britanija suočena s "građanskim ratom" zbog imigracije, dok aktivisti krajnje desnice šire planove za napade na desetine imigracionih centara.

Odgovarajući na tvrdnje da masovna imigracija podstiče nemire u Britaniji, Musk je istakao i objavu lidera krajnje desnice Tommyja Robinsona u kojoj se navodi da "muslimani trče ulicama bez da im se policija suprotstavlja, napadajući svakog nemuslimana".

On je u drugoj objavi rekao da vlada "daje prioritet džamijama nad britanskim djevojčicama na časovima plesa".

Ministri su, naglasio je Times, zabrinuti zbog neuspjeha kompanija društvenih medija, uključujući X, da preduzmu hitne mjere protiv dezinformacija nakon napada i ubistva tri djevojčice u Southportu.

Optuženi u ovom slučaju, rođen je u Cardiffu i druga je generacija imigranta roditelja iz Ruande, ističe list, dodajući da su postovi na X pogrešno tvrdili da je osumnjičeni "tražitelj azila koji je prošle godine došao u Veliku Britaniju brodom" i da je bio na "listu za praćenje MI6".

Lažne tvrdnje su preuzele mnoge ličnosti uključujući Andrewa Tatea, desničarskog influensera sa devet miliona pratilaca na X-u, a okrivljeni su za podsticanje velikog dijela nasilja koje je zahvatilo Britaniju.

Milijarder je direktno kritikovao Starmera jer je rekao da vlada "neće tolerisati napade na muslimanske zajednice". Musk je rekao da premijer treba da bude zabrinut zbog napada na "sve zajednice" i sugerisao da policija zauzima "jednostrani" pristup neredima.

Starmer je kasnije rekao da Muskove tvrdnje o policiji, ideja da se policija odnosi oštrije protiv bijelih, krajnje desničarskih demonstranata, nisu tačne nakon čega je krajnje desničar Nigel Farage rekao da je jednostranost postala "široko rasprostranjena" u britanskoj policiji.

Downing Street je, ističe Times, izdao upozorenje kompanijama društvenih medija da "mogu i trebaju više učiniti" kako bi se suprotstavili "obmanjujućem i zapaljivom materijalu koji se nalazi na njihovim platformama".

Komentari su, dodaje list, uslijedili nakon što je Starmer održao sastanak vladinog komiteta za hitne slučajeve Kobra poslije šest dana nereda u kojima su izgrednici upali u hotele gdje su smješteni tražitelji azila.

Premijer je informisan o najnovijim obavještajnim podacima, uključujući objave na društvenim mrežama koje ukazuju da se organizatori krajnje desnice spremaju ciljati 39 imigracionih centara u koordinisanom napadu u srijedu.

Times piše da je imao uvid u upute za pravljenje molotovljevih koktela koje se dijele u desničarskim grupama, kao i "priručnik za paljevinu" koju je izradila rusko-ukrajinska neonacistička grupa. Objave su se pojavile na Telegramu, šifrovanoj aplikaciji koja se koristi za organiziranje mnogih nereda.

Downing Street je upozorio da su strani "državni akteri" odgovorni za pojačavanje dezinformacija na internetu koje su podstakle nerede. Vladin izvor je rekao da su zvaničnici označavali sumnjiv sadržaj na svim platformama pod prioritetnim sistemom i da su "neke bile brže i proaktivnije od drugih" u uklanjanju istog.

Upozorenje o pravnim posljedicama

Nakon sastanka sa visokim ministrima u kabinetu, šefovima policije i zvaničnicima Ministarstva pravde, Stramer je upozorio da će policija goniti one koji organizuju huškanje na internetu, prenosi Guardian.

"Ako podstičete nasilje, nije važno da li je na mreži ili van mreže", rekao je. "I zato očekujem, kao i u odnosu na one koji direktno učestvuju na ulici, da bude hapšenja i optužnica i krivičnog gonjenja. Jednako tako, svako za koga se utvrdi da je počinio krivično djelo na internetu može očekivati isti odgovor."

Stramer je rekao da se radi na tome da se kompanijama društvenih medija ukaže da imaju dužnost da uklone sporni sadržaj.

"Oni imaju odgovornost po pitanju sigurnosti svojih korisnika i online prostora, da osiguraju da se kriminalne aktivnosti ne hostuju na njihovim platformama. Za to ne bi trebali čekati Zakon o sigurnosti na internetu. Oni već imaju obaveze prema zakonu... Imaju dužnosti za koje ćemo ih smatrati odgovornima", rekao je glasnogovornik.

Musk je, dodaje list, komentarisao i video koji je na X postavio nalog Libs of TikTok, a koji je prvobitno postavio aktivista krajnje desnice Tommy Robinson, koji je širio video snimke nereda koji su ciljali na džamije i hotele u kojima se nalaze azilanti.

Robinsonu, čije je pravo ime Stephen Yaxley-Lenon, zabranjena je aktivnosti na X-u 2018. godine, kada je bio poznat kao Twitter, ali je njegov nalog prošle godine vratio Musk nakon što je postao vlasnik platforme.

Musk je od tada, prema pisanju Guardiana, komunicirao s Robinsonom na platformi, postavljajući uzvičnik ispod barem jedne od svojih objava o nasilju.

Newsweek je razgovarao s Yairom Cohenom, advokatom iz Velike Britanije, stručnjakom za internetsko pravo.

Na pitanje da li bi se Elon Musk mogao suočiti s bilo kakvim pravnim posljedicama u vezi sa svojom objavom na X, rekao je "apsolutno ne".

"Zakon Velike Britanije se ne može primijeniti na Elona Muska (koji je) u Americi. On je izvan jurisdikcije i zaštićen je vlastitim zakonom", rekao je.

Dodao je da "engleski sudovi ne mogu učiniti apsolutno ništa, a neće imati ni zakonsko pravo da mu se čak obrate ili razgovaraju s njim o tome, ili da ga krivično gone".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG