Dostupni linkovi

U Britaniji zbog nereda uhapšeno više od 300 osoba


Detalj sa protesta krajnje desnice u Sanderlendu, na zapadu Engleske, avgust 2024.
Detalj sa protesta krajnje desnice u Sanderlendu, na zapadu Engleske, avgust 2024.

Britanska policija uhapsila je 378 osoba otkako su počeli neredi širom Engleske nakon smrtonosnog napada nožem na decu pre nedelju dana, izjavio je visoki policijski zvaničnik.

"Očekujemo da će se taj broj povećavati svakog dana kako snage nastavljaju da identifikuju umešane i nastavljaju da hapse odgovorne", rekao je glavni policajac Gavin Stivens, koji je na čelu koordinacionog saveta šefova nacionalnih policija (NPCC).

Britanski premijer Keir Starmer izjavio je 5. avgusta da će biti formirana "stalna jedinica" specijalizovane policije koja će se baviti neredima i da će pravosudni sistem raditi pojačanim kapacitetom kako bi procesuirao stotine uhapšenih nakon što su nasilni neredi potresli gradove širom zemlja.

Starmer je sazvao hitan sastanak nakon bezakonja za koje je okrivio aktiviste ekstremne desnice i dezinformacije na društvenim mrežama koje su izazvale bes zbog napada nožem na času plesa u kojem su tri devojčice poginule, a više njih ranjeno.

Internetom su se proširile lažne glasine da je osumnjičeni musliman i da je tražilac azila, što je dovelo do napada na imigrante i muslimane.

"Kakva god bila očigledna motivacija, ovo nije protest. To je čisto nasilje i nećemo tolerisati napade na džamije ili naše muslimanske zajednice", rekao je Starmer. "Puna snaga zakona će se primenjivati na sve one za koje se utvrdi da su učestvovali u ovim aktivnostima", dodao je britanski premijer.

U nedelju je gnevna masa demonstranata napala dva hotela u kojim su smešteni tražioci azila. Nasilnici su porazbijali prozore i zapalili vatru pre nego što je policija rasterala masu, a stanovnici evakuisani.

Desetine policajaca hospitalizovano je zbog povreda u proteklih šest dana nakon što su udareni ciglama, flašama i velikim drvenim stubovima.

Oliver Kopard, gradonačelnik Južnog Jorkšira, gde je napadnut jedan od hotela, pripisao je nasilje "krajnje desničarskim nasilnicima".

"Kao što je premijer rekao, kao što je svaka pristojna osoba rekla, mislim da su ovo ekstremni desničari koji su napali neke od najugroženijih ljudi u našim zajednicama i nema apsolutno nikakvog izgovora", rekao je Kopard za Bi-Bi-Si

Portparol Starmera rekao je da nije bilo zahteva za pozivanje vojske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je odgovorno za red i zakon, ponudilo je džamijama veću zaštitu u okviru novog "procesa brzog reagovanja" osmišljenog da se brzo uhvati u koštac sa pretnjom daljih napada na bogomolje.

Starmerov portparol rekao je nakon sastanka da kompanije društvenih medija nisu učinile dovoljno da spreče širenje dezinformacija koje su podstakle krajnje desničarsko nasilje i obećao da bi svako ko podstiče nered –na internetu ili na ulici – mogao da se suoči sa zatvorom.

Neke od tih lažnih i obmanjujućih informacija stigle su iz stranih država.

Izvor: AFP, AP
XS
SM
MD
LG