Dostupni linkovi

Vlada Velike Britanije podržala policiju u borbi protiv nasilnih desničarskih protesta


Pristalice britanskog ekstremno desničarskog aktiviste i osnivača i bivšeg lidera antiislamske engleske odbrambene lige (EDL), Stivena Jakslija-Lenona, takođe poznatog kao Tomi Robinson, prisustvuju mitingu na Trafalgar skveru u centru Londona 27. jula 2024.
Pristalice britanskog ekstremno desničarskog aktiviste i osnivača i bivšeg lidera antiislamske engleske odbrambene lige (EDL), Stivena Jakslija-Lenona, takođe poznatog kao Tomi Robinson, prisustvuju mitingu na Trafalgar skveru u centru Londona 27. jula 2024.

Premijer Velike Britanije Keir Starmer izjavio je 3. avgusta da "nema izgovora za nasilje" u nasilnim protestima krajnje desnice povezanim sa dezinformacijama o masovnom ubistvu u kojem su ubijene tri mlade devojke.

Starmer je razgovarao sa ministrima i "ponovio da vlada izražava podršku policiji da preduzme sve neophodne mere kako bi naše ulice bile bezbedne", saopštila je njegova kancelarija, nakon hapšenja i tuče tokom demonstracija u nekoliko engleskih gradova.

U najnovijem talasu uličnog nasilja u britanskim gradovima u subotu je povređeno nekoliko policajaca. To je četvrti dan uličnih protesta koji su buknuli nakon ubistva tri mlade devojke u severozapadnoj Engleskoj ranije ove nedelje.

Neredi u kojima su učestvovale stotine demonstranata protiv imigracije izbili su poslednjih dana u nekoliko gradova i gradova nakon što su se na društvenim mrežama brzo proširile lažne informacije da je osumnjičeni za napad nožem u ponedeljak na času plesa za decu u Sautportu bio radikalni muslimanski migrant.

Policija je saopštila da je osumnjičeni Aksel Rudakubana (17) rođen u Kardifu u Velsu, ali su protesti antiimigracionih i antimuslimanskih demonstranata nastavljeni, pretvarajući se u nasilje i nerede, poslednji put u severoistočnom gradu Sanderlendu u petak uveče.

Policija u Liverpulu saopštila je u subotu da je više policajaca povređeno dok su se bavili "ozbiljnim neredima" u centru grada.

Vlasti u istočnom gradu Halu saopštile su da su četiri osobe uhapšene, a tri policajca povređena tokom protesta na kojima su bacane flaše.

Džamijama širom zemlje savetovano je da pojačaju bezbednost, dok je policija rasporedila dodatne policajce.

Posljednji put veliko rasprostranjeno nasilje izbilo je u Britaniji 2011. godine kada su hiljade izašle na ulice pet noći nakon što je policija ubila crnca u Londonu.

Na protestima u Londonu, policija je uhapsila nekoliko ljudi, uključujući jednu osobu zbog isticanja nacističkog pozdrava.

U petak uveče stotinu demonstranata protiv imigracije u Sanderlendu bacilo je kamenje na policiju u blizini džamije, nakon čega su prevrnuli vozila, zapalili automobil i podmetnuli vatru u blizini policijske stanice.

Četiri povređena policajca prebačena su u bolnicu, a 12 osoba je uhapšeno, rekao je u subotu novinarima Mark Hol, glavni policijski nadzornik oblasti Sanderlenda.

Najmanje 30 demonstracija planirano je širom Velike Britanije ovog vikenda, navodi Bi-Bi-Si, zajedno sa brojnim kontra-protestima antifašističkih grupa.

Izvor: Rojters, AFP
XS
SM
MD
LG