Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore usvojila zakone neophodne za dobijanje IBAR-a


Poslanici Skupštine Crne Gore su, bez glasa protiv, usvojili 12 zakona neophodnih za dobijane IBAR-a, 7. jun 2024.
Poslanici Skupštine Crne Gore su, bez glasa protiv, usvojili 12 zakona neophodnih za dobijane IBAR-a, 7. jun 2024.

Skupština Crne Gore usvojila je 7. juna malo prije ponoći, sve neophodne zakone za dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja koja se tiču vladavine prava (IBAR).

Članice Evropske unije trebalo bi polovinom juna da odluče da li će Crna Gora dobiti pozitivan IBAR.

Njegovo dobijanje pokazatelj je da je država napredovala u oblasti vladavine prava i pravosuđa, te da je spremna za narednu fazu usklađivanja sa standardima EU, na putu ka punopravnom članstvu.

Istog dana je Evropska komisija preporučila održavanje Međuvladine konferencija sa Crnom Gorom i uputila pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Ovu konstataciju je Evropska komisija predala državama članicama EU koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovora.

Samom kraju glasanja prisustvovao je dio ministara na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem.

Poslanicima se na mreži X zahvalio i ministar pravde Andrej Milović čiji je resor dominantno radio na izmjeni zakona iz oblasti vladavine prava.

Zakoni čije je usvajanje bilo preduslov za dobijanje IBAR-a su iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforme tužilaštva i sudstva, kao i medijskih zakona.

Iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, crnogorski poslanici su proteklih dana usvojili zakone o sprečavanju korupcije, o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i o lobiranju.

Takođe su usvojeni i zakoni o sudovima, o Sudskom savjetu i sudijama, o Državnom tužilaštvu, o Specijalnom državnom tužilaštvu i o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, kao i Zakonik o krivičnom postupku.

Usvojena su i tri medijska zakona - o medijima, o audiovizuelnim medijskim uslugama i o Javnom servisu RTCG.

Tokom skupštinske rasprave, dio poslaničkih kritika se odnosio na usvajanje ovako velikog broja zakona po hitnom postupku i bez adekvatne analize, dok je dio poslanika ukazao na neusklađenost nekih odredbi IBAR zakona sa crnogorskim propisima.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević poručio je da Crna Gora sigurno neće dobiti IBAR ako u Briselu gledaju sjednicu crnogorskog parlamenta:

"Ova rasprava pokazuje da u suštinskom smislu nismo spremni da napredujemo na evropskom putu. Ovo pokazuje da je to ipak dio spleta okolnosti na globalnom metežu, ratu na dva fronta i pozicija EU je upitna, a porukom da je politika proširenja i dalje živa želi sebe da pozicionira. I to je dobro, ali je to ključni razlog zašto još jednom dobijamo šansu".

Nakon pozitivne ocjene o privremenim mjerilima (IBAR) država dobija završna mjerila Evropske komisije.

Tek ispunjenjem završnih mjerila i zatvaranjem ostalih poglavlja, Crna Gora će moći da zatvori poglavlja 23 i 24, što će ujedno predstavljati i kraj pregovora.

Crna Gora je 2010. postala kandidat za članstvo, a pregovore sa EU je zvanično otpočela u junu 2012. godine.

Do sada je privremeno zatvorila tri poglavlja, od kojih posljednje u 2017.

Posljednje poglavlje otvoreno je 2020. Iste je godine država prihvatila novu metodologiju pregovora, po kojoj se nijedno poglavlje ne može privremeno zatvoriti, dok se ne dobije IBAR.

XS
SM
MD
LG