Dostupni linkovi

Jemenski Huti osumnjičeni da su gađali kontejnerski brod dok gori tanker


Eksplozije na palubi naftnog tankera Sounion na Crvenom moru, 29. 8. 2024.
Eksplozije na palubi naftnog tankera Sounion na Crvenom moru, 29. 8. 2024.

Dvije rakete za koje se sumnja da su ih ispalili jemenski pobunjenici Huti gađale su kontejnerski brod koji plovi pod liberijskoj zastavom u Adenskom zaljevu kasno u petak, a brod je ostao neoštećen, saopćile su vlasti.

Napad je uslijedio nakon što su Huti napali i potom se ukrcali na naftni tanker koji plovi pod grčkom zastavom u obližnjem Crvenom moru, podmetnuvši eksploziv u njega koji su kasnije detonirali, javlja AP.

Taj napad, najgori u nekoliko sedmica, doveo je do opasnosti od velikog izlijevanja nafte.

Kampanja pobunjenika prekida promet robe od bilijun dolara koja svake godine prolazi kroz Crveno more, a pokrenuta je zbog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, kojeg SAD i EU pored ostalih smatraju terorističkom organizacijom, kao i zaustavljanja nekih isporuka pomoći u sukobima razoreni Sudan i Jemen.

U napadu u petak dvije su rakete "eksplodirale u neposrednoj blizini broda" nekih 240 kilometara istočno od Adena, saopćilo je Središte pomorskih trgovačkih operacija britanske vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

Brod "izvještava da je sva posada na sigurnom i nastavlja prema sljedećoj luci pristajanja", rekao je UKMTO.

"Istrage su u toku", navodi se.

Zajedničko pomorsko informacijsko središte, multinacionalno tijelo koje nadzire američka mornarica, u subotu je identificiralo ciljno plovilo kao kontejnerski brod Groton pod zastavom Liberije.

Groton je napadnut i 3. avgusta u sličnom napadu Hutija kod Adena koji je uključivao dva projektila ispaljena na brod, od kojih je jedan uzrokovao manju štetu.

Brod je "bio na meti jer su drugi brodovi unutar strukture njegove tvrtke nedavno uplovili u luku u Izraelu", saopćio je centar.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad u petak. Međutim, pobunjenicima mogu proći sati ili čak dani da priznaju svoje napade.

Huti su projektilima i bespilotnim letjelicama gađali više od 80 plovila od početka rata u Gazi u oktobru. Zaplijenili su jedno plovilo i potopili dva u kampanji u kojoj su ubijena i četiri mornara.

Ostale projektile i bespilotne letjelice presrela je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama u Crvenom moru ili nisu uspjeli doseći svoje ciljeve.

Pobunjenici tvrde da ciljaju brodove povezane s Izraelom, SAD-om ili Velikom Britanijom kako bi prisilili Izrael na kraj kampanje protiv Hamasa u Gazi.

Međutim, mnogi od napadnutih brodova imaju malo ili nimalo veze sa sukobom, uključujući neke koji su plovili za Iran.

U međuvremenu, Središnje zapovjedništvo američke vojske saopćilo je 30. avgusta da je uništilo dvije bespilotne letjelice iznad teritorija pod kontrolom Hutija u Jemenu.

XS
SM
MD
LG