Dostupni linkovi

Tanker koji su napali Huti možda ispušta naftu, upozorava Pentagon


Iz naftnog tankera Sounion pod grčkom zastavom, koji gori od 23. avgusta, dižu se plamen i dim na Crvenom moru, fotografija od 25. avgusta 2024.
Iz naftnog tankera Sounion pod grčkom zastavom, koji gori od 23. avgusta, dižu se plamen i dim na Crvenom moru, fotografija od 25. avgusta 2024.

Naftni tanker koji su prošle sedmice napali jemenski pobunjenici Huti u Crvenom moru još uvijek je u plamenu i možda curi nafta, navodi američki Pentagon.

Pokušaji spasavanja MV Sounion u grčkom vlasništvu i pod zastavom osujetili su Huti, koji su prijetili novim napadima, dodaje Pentagon.

Brod prevozi više od 150.000 tona - ili milion barela - sirove nafte, a veliko izlijevanje ima potencijal da bude među najvećim s broda u zabilježenoj istoriji.

Huti koje podržava Iran, a koji kontroliraju veći dio Jemena, kažu da već 10 mjeseci napadaju brodove u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi BBC.

Navodno su za to vrijeme potopili dva broda i ubili najmanje dva člana posade.
Tvrdili su - često lažno - da ciljaju brodove koji su povezani samo s Izraelom, SAD-om ili Velikom Britanijom.

Dim iz tankera Sounion, 25. avgust 2024.
Dim iz tankera Sounion, 25. avgust 2024.

Sounion je prvo pogođen pucnjavom iz dva mala čamca prošle srijede, a zatim pogođen sa tri neidentifikovana projektila, što je izazvalo požar i ostavilo ga bez snage motora, saopštio je Ured britanske pomorske trgovine (UKMTO).

Dvadeset pe članova posade spasio je evropski ratni brod dan kasnije i prevezen u Džibuti.

Tanker je kasnije ponovo napadnut - Huti su objavili video na kojem se navodno vidi kako ga pale.

U saopštenju američkog Stejt departmenta prošle subote je izražena zabrinutost zbog napada na Sounion. Upozoreno je na moguće izlijevanje nafte četiri puta veće od katastrofe Exxon Valdez iz 1989. godine, koja je izbacila 257.000 barela kod obale Aljaske.

U utorak, 27. avgusta, portparol Pentagona, general-major Patrick Ryder, rekao da su dva tegljača poslana da spasu pogođeni brod, ali su Huti zaprijetili da će i njih napasti.

On je rekao da SAD rade sa partnerima u regionu kako bi pokušali da ublaže svaki potencijalni uticaj na životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG