Dostupni linkovi

Izrael presreo novi projektil iz Jemena


Pristaše Hutija na skupu protiv napada koje predvode SAD na Jemen i izraelskog rata u Pojasu Gaze, u Sani, Jemen, 23. 2. 2024.
Pristaše Hutija na skupu protiv napada koje predvode SAD na Jemen i izraelskog rata u Pojasu Gaze, u Sani, Jemen, 23. 2. 2024.

Izraelska vojska saopćila je da je presrela projektil ispaljen iz Jemena rano u nedjelju, nekoliko sati nakon što su izraelski borbeni avioni pogodili nekoliko ciljeva Hutija u toj zemlji na Arapskom poluotoku, javlja AP.

Izrael je, sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i drugim zapadnim saveznicima sa snagama u regiji, do sad presretao gotovo sve projektile i bespilotne letjelice koje su lansirane iz Jemena. Ali rano u petak, bespilotna letjelica koju su lansirali Hutiji probila je izraelsku protuzračnu obranu i srušila se na Tel Aviv, izraelsku komercijalnu i kulturnu prijestolnicu, ubivši jednu osobu, javlja AP.

Izraelska vojska potvrdila je kasno u subotu zračne napade na zapadni jemenski lučki grad Hodeidah, uporište Huta. U saopćenju se navodi da su udari, koje su izveli ratni avioni F-15 i F-35 američke proizvodnje, bili odgovor na stotine napada Hutija.

Izraelska vojska je rekla da je subotnji napad, oko 1.700 kilometara od Izraela, bio među najsloženijim i najudaljenijim operacijama njihove avijacije. Rečeno je da su gađali luku jer se to područje koristi za isporuku iranskog oružja Jemenu.

Hutiji su među nekoliko skupina koje podržava Iran koje su napale Izrael u znak solidarnosti s Hamasom. Ta organizacija, koji su SAD, EU i brojne druge zemlje označile kao terorističku, napala je 7. oktobra Izrael, koji je nakon toga pokrenuo ofenzivu u Gazi.

Glasnogovornik Hutija Mohammed Abdulsalam objavio je na X-u da je "očita izraelska agresija" usmjerena na skladišta goriva i elektranu u pokrajini. Rekao je da je cilj napada "povećati patnju ljudi i izvršiti pritisak na Jemen da prestane podržavati Gazu".
Abdulsalam je rekao da će napadi samo učiniti jemenski narod i oružane snage odlučnijima da podrže Gazu.

"Bit će snažnih udara", napisao je Mohamed Ali al-Guti iz Vrhovnog političkog vijeća u Jemenu na X, izvještava AP.

Saudijska Arabija pozvala na suzdržanost

Saudijska Arabija, glavni igrač u gotovo desetljeće dugom građanskom ratu u Jemenu, pozvala je u nedjelju na suzdržanost.

Izraelski napad koji je pogodio grad Hodeidu pod kontrolom Hutija "pogoršava trenutne napetosti u regiji i zaustavlja tekuće napore da se okonča rat u Gazi", navodi se u saopćenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Saudijska Arabija mobilizirala je međunarodnu vojnu koaliciju protiv Hutija 2015. godine, iako se primirje uglavnom održalo posljednje dvije godine.

Napori kraljevstva da posreduje u mirovnom sporazumu s Jemenom posustali su nakon kampanje Huti pobunjenika protiv brodova u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Pobunjenici su od novembra gađali gotovo 90 brodova, što je, kako kažu, znak njihove solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi.

Saudijska Arabija se u međuvremenu bavi delikatnim balansiranjem dok se najveći svjetski izvoznik nafte pokušava izvući iz rata u svom dvorištu.

Nije se pridružila pomorskoj koaliciji predvođenoj SAD-om za odvraćanje napada Hutija niti je sudjelovala u napadima na Jemen koje su izveli SAD i Britanija od januara.

XS
SM
MD
LG