Dostupni linkovi

Hrvatski vaterpolisti ne žele da igraju u bazenu koji nosi ime čuvara logora Morinj u Crnoj Gori


Crnogorski reprezentativac tokom Evropskog prvenstva u vaterpolo u Zagrebu, u Hrvatskoj, januar 2024.
Crnogorski reprezentativac tokom Evropskog prvenstva u vaterpolo u Zagrebu, u Hrvatskoj, januar 2024.

Političko pogoršavanje odnosa Crne Gore i Hrvatske - koje je 25. jula rezultiralo proglašavanjem trojice crnogorskih zvaničnika za nepoželjne - odražava se i na oblast sporta.

Naime, hrvatske vlasti preporučile su ranije ovog mjeseca svojim vaterpolo klubovima da ne igraju na gradskom bazenu u Kotoru, jer nosi ime Zorana Gopčevića.

Gopčević, jedan od najuspješnijih crnogorskih vaterpolista tokom ratnih 90-tih bio je čuvar u logoru Morinj u kome su mučeni Hrvati.

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta odnosima Hrvatske i Crne Gore", navodi se u dokumentu koji potpisuje sekretar Ministarstva turizma i sporta Hrvatske, Josip Pavić.

Gopčević nije procesuiran.

Preminuo je 2000., sedam godina prije nego što je hrvatsko tužilaštvo dostavilo crnogorskim kolegama materijal o osumnjičenima za zločine u Morinju.

Direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević
Direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević

Crnogorska Akcija za ljudska prava (HRA) i hrvatska Documenta saglasne su da bazen treba preimenovati zbog poštovanja prava žrtava mučenja i međunacionalnog sklada.

"Zločine u logoru Morinj je trebalo procesuirati na vreme i dati priliku Gopčeviću da se brani od optužbi. Ovako, njegovo nečasno učešće u logiru Morinj baca u sjenku njegove nekadašnje sportske zasluge", kazala je za Radio Slobodna Evropa(RSE) direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević.

Što je logor Morinj?

Morinj je mjesto u Boki Kotorskoj, gdje je početkom devedesetih napravljen logor za ratne zarobljenike sa područja Dubrovnika.

Tokom agresije Jugoslovenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Dubrovnik 1991. godine, u logoru su zatvarani muškarci hrvatske nacionalnosti.

Za ovaj slučaj crnogorski sud je 2016. osudio četvoricu bivših rezervista JNA za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u tom logoru na ukupno 12 godina zatvora.

Crnogorski sudovi, međutim, nikada nisu vodili postupak za komandnu odgovornost.

Hrvatski poslanici su ranije ovog mjeseca ukazali da Crna Gora "nije jasno i nesumnjivo osudila zločine u Morinju" i pozvali da se do kraja riješi pitanje odštete tim ratnim zatočenicima.

Crna Gora je do sada na ime odštete bivšim logorašima isplatila 1,4 miliona eura.

Za jedne vrhunski sportista

Tri decenije nakon agresije na Hrvatsku, kotorska skupština je 2021. odlučila da promijeni ime rekonstruisanog gradskog bazena.

Bazen je rekonstruisan više godina. Fotografija iz februara 2019.
Bazen je rekonstruisan više godina. Fotografija iz februara 2019.

Lokalna skupština je gotovo jednoglasno odlučila da on nosi ime Zorana Džimija Gopčevića, jednog od najboljih vaterpolista sa ovih prostora.

Gopčević je bio dio jugoslovenske reprezentacije koja se na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. okitila srebrom.

Osim vladajućih Demokrata i proruskog Demokratskog fronta, promjenu imena bazena avgusta 2021. podržala je i opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS).

I tada je bilo riječi o njegovom angažmanu.

"Ima pokušaja da se ime Gopčevića poveže sa ratnim 1990-im i nekim ružnim radnjama u kojima on sigurno nije učestvovao", kazao je 2021. predstavnik kotorskog DPS-a Željko Avramović.

Za druge čuvar logora

Kadar iz dokumentarnog filma Logor u Morinju, autora Marka Stojanovića
Kadar iz dokumentarnog filma Logor u Morinju, autora Marka Stojanovića

Zoran Gopčević je bio komandir straže u logoru Morinj i ta funkcija mu je omogućavala da spriječi zlostavljanja, ali se logoraši sjećaju da on to nije činio, kaže Gorjanc Prelević za RSE.

Napominje da je predsjednik Udruženja logoraša Morinj Zdenko Bulić svojevremeno za njega izjavio: "Pustio bi njih tri, četiri, pet da me prebiju, a on bi gledao i uživao. I još bi me vrijeđao...".

"I neki drugi logoraši, prema podacima Documente, nisu imali lijepih riječi za njega. S druge strane, poznato je da su pošteno hvalili one stražare koji su se prema njima ljudski ponašali i koji ih nijesu zlostavljali, kao na primjer Mladena Proročića", ističe sagovornica RSE.

Viši sud u Podgorici je između ostalog utvrdio da je "u Sabirnom centru Morinj vladala atmosfera terora i straha za goli život kojoj su oštećeni bili neprestano izloženi".

"Prema tome, Gopčević je po svemu sudeći nažalost bio jedan od onih koji je tu atmosferu u najmanju ruku održavao, koji nije sprečavao niti prijavljivao zlostavljanja, iako je to bilo kažnjivo i zabranjeno i međunarodnim i domaćim pravom", kaže Gorjanc Prelević.

Osude iz Hrvatske

Nakon odluke kotorskih vlasti avgusta 2021. da bazen nazovu po Gopčeviću, reagovale su hrvatske vlasti, osudivši tu odluku.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je tada u pismu kotorskom kolegi Vladimiru Jokiću naveo da nije u redu podići "na pijedestal osobu koja je bila na čelu onih koji su mučili, zloustavljali i ubijali".

Pitanje imena bazena pomenuo je 25. jula i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji je rekao da je za Zagreb sporno što je kotorski bazen nazvan po bivšem stražaru logora Morinj.

Prethodno je ocijenio da je to jedno od otvorenih pitanja "koja su zapravo lako rješiva, ali koja su prije svega politička pitanja".

Šta piše u preporuci Zagreba

Preporuku Ministarstva turizma i sporta Hrvatske klubovima i reprezentaciji da ne igraju na tom ali da mogu na drugim crnogorskim bazenima poštovaće dubrovački "Jug Adriatic osiguranje", potvrdili su iz tog kluba za RSE.

"U cilju bolje, mirnije i svjetlije budućnosti smatramo da su potezi koji se vrlo lako mogu shvatiti kao provokacije potpuno nepotrebni."

Iz Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore kazali su za RSE da će povodom odluke Hrvatske organizovati sastanak sa crnogorskim vaterpolo klubovima.

Dvije vaterpolo reprezentacije susrešće se 28. jula u Parizu, kada će odigrati prvi meč u okviru Olimpijskih igara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG