Dostupni linkovi

Hrvatska osudila odluku da bazen u Kotoru nosi ime čuvara logora Morinj


Da se kotorski bazen nazove po Zoranu Džimiju Gopčeviću, glasalo je 22 od 23 odbornika u kotorskoj Skupštini Opštine, uključujući i opozicionu Demokratsku partiju socijalista (na fotografiji ulaz u Stari grad Kotor)
Da se kotorski bazen nazove po Zoranu Džimiju Gopčeviću, glasalo je 22 od 23 odbornika u kotorskoj Skupštini Opštine, uključujući i opozicionu Demokratsku partiju socijalista (na fotografiji ulaz u Stari grad Kotor)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske je osudilo odluku kotorske Skupštine o imenovanju zimskog bazena Zoran Džimi Gopčević, koji je, kako se navodi, bio čuvar zloglasnog logora Morinj 1991, i ujedno jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

"Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom, te će zasigurno imati posledice na naše buduće odnose", navodi se u saopštenju MVEP Hrvatske.

Dodaje se da Ministarstvo izražava nadu da će nove crnogorske vlasti shvatiti da takve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, “koja se do prije samo godinu dana činila neupitnom".

Skupština Opštine (SO) Kotor je 18. avgusta odlučila da gradski bazen, koji se do tada zvao "Nikša Bućin" po antifašisti poginulom u borbi sa četnicima 1944, nazove po Zoranu Đžimiju Gopčeviću, s obrazloženjem da je riječ o jednom od najboljih vaterpolista ovih prostora.

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore su ranije saopštili da je više logoraša Morinja u svojim ispovjestima navelo Gopčevićevo ime u negativnom kontekstu.

Morinj je mjesto u Boki Kotorskoj gdje je početkom devedesetih napravljen logor za ratne zarobljenike sa područja Dubrovnika. Tokom agresije Jugoslovenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Konavle i Dubrovnik 1991. godine, sa tog područja su u logoru Morinj zatvarani muškarci hrvatske nacionalnosti.

Za slučaj Morinj je crnogorski Apelacioni sud 2016.potvrdio osuđujuću presudu kojom su četvorica bivših rezervista JNA osuđena za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u tom logoru 1991. i 1992. godine.

Četiri godine zatvora dobio je Ivo Menzalin, na po tri su osuđeni Špiro Lučić i Boro Gligić, dok je Ivo Gojnić osuđen na dvije godine zatvora.

Da se kotorski bazen nazove po Gopčeviću, glasalo je 22 od 23 odbornika u kotorskoj Skupštini Opštine.

Lokalnu vlast u Kotoru čini koalicija partija kao i na parlamentarnom nivou –Demokrate, Demokratski front i građanski pokret URA.

Novo ime bazena podržali su i iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Obrazlažući podršku te partije, Željko Avramović iz DPS-a je kazao da “ima pokušaja da se ime Gopčevića poveže sa ratnim devedesetim i nekim ružnim radnjama u kojima on sigurno nije učestvovao”.

Odluku o preimenovanju bazena je osudilo Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore kao ishitren i nerazuman čin, za koji smatraju da ne ide u korist dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Crne Gore.

Oni su i ranije reagovali prilikom iniciranja predloga za promjenu imena bazena.

"Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog naše reakcije nije vezan za Gopčevićevu sportsku karijeru, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine", saopšteno je iz HNV-a krajem jula.

Ove godine se navršava trideset godina od postojanja zarobljeničkog logora u Morinju.

XS
SM
MD
LG