Dostupni linkovi

Objavljene WhatsApp poruke policije u Hrvatskoj oko migranata


Sa jedne od Twitter objava Lightouse Reporsa o dijeljenju podataka na neformalnim WhatsApp grupama
Sa jedne od Twitter objava Lightouse Reporsa o dijeljenju podataka na neformalnim WhatsApp grupama

Zajedničkim istraživanjem medija iz nekoliko država ustanovljeno je da je policija u Hrvatskoj, koristeći WhatsApp grupu kao neformalni način komunikacije o migrantima kršila zakone.

Iz Ministarstva unutarnih poslova (MUP) demantuju da su išta radili mimo zakona. Naveli su kako se poruke mogu falsificirati. Iako priznaju korištenje WhatsApp grupa, tvrde da su ugašene prije više od tri godine i da se radilo o privremenom rješenju.

Prema navodima policije, nema procedura koje zabranjuju policajcima da koriste takve aplikacije, kao ni privatne mobitele u službene svrhe te dijeljenje materijala koji nemaju oznaku tajnosti.

Istraživanje su provele Novosti, Nova TV, portal Telegram, njemački Der Spiegel i austrijski ORF, a objavio portal za novinarsku saradnju Lighthouse Reports. Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao potvrditi autentičnost objavljenih podataka.

Lighthouse Reports navodi da je hrvatska policija kroz neformalnu grupu na WhatsAppu za razmjenu informacija o službenim postupanjima prema migrantima dijelila veliki broj podataka, kršeći time zakone i interne odredbe koje propisuju službene načine obavještavanja.

Riječ je o chat grupi imena "OA Koridor II - Zapad", po istoimenoj policijskoj akciji koja pokriva zapadne dijelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita državne granice od iregularnih migranata.

Među 33 osobe uključene u policijsku WhatsApp grupi su policajci svih razina, od niskopozicioniranih do visokopozicioniranih.

Policajci su u WhatsApp grupi navodno razmjenjivali informacije o veličini presretnutih grupa migranata, mjestu i vremenu gdje su nađeni, te o nacionalnosti.

U grupi su se, kako se navodi u istraživanju, dijelili i osobni podaci, fotografije dokumenata i registarske tablice automobila u vlasništvu sumnjivih pojedinaca.

Novinari koji su se bavili ovim slučajem zaključuju da je svrha takvog komunikacijskog kanala po svemu sudeći izbjeći propisno bilježenje tih policijskih postupanja, odnosno vođenje neslužbene evidencije o uhićenjima migranata.

U studenom prošle godine je neprofitnoj istraživačkoj redakciji Lighthouse Reports dostavljeno je šezdeset screenshotova, odnosno snimki zaslona koje sadrže odabrane dijelove komunikacije samog vrha hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp u periodu od kolovoza 2019. do veljače 2020.

Međunarodni novinarski tim utvrdio je da screenshotovi koji su dostavljeni Lighthouse Reportsu autentični.

Njih je Klaasu van Dijkenu, kodirektoru te medijske organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj, putem aplikacije Signal poslala anonimna osoba, dodavši da se javlja s privremenog broja koji će uskoro ugasiti.

"Trebalo je vremena da pomno pregledamo desetke screenshotova i provjerimo sve vidljive brojeve telefona te započnemo istragu. Kako smo uspjeli potvrditi brojeve, zaključili smo da je malo vjerojatno da je netko fabricirao sve te poruke i snimke zaslona te posjedovao toliki broj telefonskih brojeva koji se podudaraju s brojevima osoba koje ih još posjeduju. Zaključili smo da su poruke apsolutno autentične", kaže Van Dijken.

Hrvatska policija objavila je u demantiju uz ostalo kako se primjerice skidanje obuće, kakvo se prikazuje na onom što su mediji objavili, može narediti i zbog skrivanja dokumenata o identitetu ili hladnog oružja.

Napominju da je od zatvaranja Balkanske rute 2016. hrvatska policija uhapsila i procesuirala gotovo 5.000 krijumčara ljudima i evidentirala "više od 4800 kaznenih djela počinjenih na štetu migranata".

Na loše postupanje hrvatske policije prema migrantima proteklih godina ukazivale su nevladine organizacije iz Hrvatske. RSE je također izvještavao o takvim slučajevima.

Prošle sedmice RSE je izvjestio da je više od 90 migranata deportirano iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Za RSE su u MUP-u Hrvatske kazali da je akcija provedena jer je BiH konačno počela primjenjivati međudržavni sporazum o readmisiji.

Hrvatska deportuje stotine migranata u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

XS
SM
MD
LG