Dostupni linkovi

Dodik nezadovoljan Vladom RS?


Članovi Vlade Republike Srpske, decembar 2010. foto: Erduan Katana
Članovi Vlade Republike Srpske, decembar 2010. foto: Erduan Katana
Posljednjih dana mediji u RS su se raspisali o mogućoj rekonstrukciji Vlade RS nakon godišnjih odmora. Razlog je nezadovoljstvo predsjednika RS Milorada Dodika radom pojedinih ministara. U vladajućem SNSD-u kažu da se radi o medijskim špekulacijama, ali ne isključuju mogućnost određenih promjena u Vladi.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vrha SNSD-a, EuroBlic tvrdi da predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik nije zadovoljan radom pojedinih ministara u entitetskoj vladi i da im je stavio do znanja da želi konkretne rezultate do jeseni, ili će se, u suprotnom, morati oprostiti od ministarskih fotelja.

Funkcioner SNSD-a Nikola Baštinac kaže da su ovo samo medijske špekulacije.

Baštinac: SNSD trenutno makismalno podržava vladu gospodina Džombića, što ne znači da stalno ne pratimo i da ne procjenjujemo i ne ocjenjujemo rad ministara.

„SNSD trenutno makismalno podržava vladu gospodina Džombića, što ne znači da stalno ne pratimo i da ne procjenjujemo i ne ocjenjujemo rad ministara, i što ne znači ako neko od ministara ne bude dobro radio da neće biti zamijenjen“, rekao je Baštinac.

Prema istom izvoru, Dodik nije zadovoljan ni radom premijera Aleksandra Džombića, a zamjera mu da ne umije da organizuje rad Vlade i da ne rješava nagomilane problem. Čak se spominje i mogućnost njegove smjene.

Prema pisanjima EuroBlica, kormilo Vlade RS u tom slučaju preuzeće Željka Cvijanović, aktuelna ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, koja uživa ogromno Dodikovo povjerenje.

Centar moći u Dodikovom kabinetu

Premijer Aleksandar Džombić kaže da o rekonstrukciji Vlade sa predsjednikom RS nije razgovarao.
Aleksandar Džombić nakon imenovanja za premijera RS, decembar 2010.

„Ne opterećuje me pisanje Blica. O rekonstrukciji Vlade nije bilo govora. Nisam razgovarao ni sa predsjednikom Republike i ni sa kim o rekonstrukciji Vlade. Vlada radi jedinstveno i izvršava svoj program rada koji je zacrtala za ovu godinu. Što se tiče mene, vama je poznat moj stav: ukoliko predsjednik RS traži moju ostavku, ja ću podnijeti ostavku“, kazao je on.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je jako teško govoriti sa sigurnošću da će do kraja godine doći do smjena u aktuelnoj Vladi RS.

„Ali ja bih slijedila onu logiku ili opterećenje koje ovu vladu prati čak i prije nego što je formirana, a to je bilo upravo to opterećenje da će ona biti smijenjena ili rekonstruisana, odnosno da neće izdržati cjelokupni mandat“, ističe Topić.

Atmosfera u kojoj radi ova vlada je potpuno drugačija u odnosu na prethodnu. Vlada premijera Džombića potpuno je neprimjetna jer je izmještena moć izvršne vlasti u druge centre moći, smatra Topićeva.

„Podsjećam da smo imali čak i prijetnje novom premijeru, mislim na Džombića, da će biti provozan u gepeku, što je nešto što je potpuno nezamislivo za prethodnu vladu. Hoću reći da je centar moći izmješten i iz izvršne vlasti sa ovom novom vladom, a u takvim okolnostima zaista ta vlada se čini neupečatljiva, neprepoznatljiva, čini se da ne djeluje dovoljno - i onda se oko nje već stvara atmosfera neminovnosti njene rekonstrukcije ili smjene“, zaključuje ona.

Taj centar moći nalazi se u kabinetu predsjednika RS Milorada Dodika, objašnjava Topićeva.

„Ukoliko on ocijeni da je nezadovoljan ovom vladom, da ona treba doživjeti određene promjene, dovesti nove ljude, sasvim sigurno da je on taj koji to može, naravno, i u okvirima ustavnih ovlašćenja.“

Ukoliko do kraja godine premijer Džombić bude smijenjen od strane predsjednika RS, njegova vlada bi bila upamćena kao vlada sa najkraćim mandatom u Republici Srpskoj.
XS
SM
MD
LG