Dostupni linkovi

Vođa Hezbolaha najavio 'snažan i efikasan' odgovor nakon smrti vojnog lidera


Pristalice slušaju govor lidera Hezbolaha putem velikog ekrana u Bejrutu, Liban, 6. avgust 2024.
Pristalice slušaju govor lidera Hezbolaha putem velikog ekrana u Bejrutu, Liban, 6. avgust 2024.

Sajid Hasan Nasralah (Sayyed Hassan Nasrallah), vođa Hezbolaha, grupe bazirane u Libanu, koja ima iransku podršku i koju SAD karakterišu kao terorističku orgnaizaciju, rekao je da posljednji potezi Izraela neće proći bez "snažnog i efikasnog" odgovora, dok strahovi rastu o ratu širih razmjera u regionu.

Već mjesecima, Izrael i libanska militantna grupa razmjenjuju napade preko granice u kojima su mnogi ubijeni, a hiljade raseljene – uključujući smrtonosni raketni napad iz Libana 27. jula na Golansku visoravan, pod izraelskom okupacijom, u kojoj je ubijeno 12 mladih.

Pritisak je povećan nakon napada u kojima su ubijeni vrhovni vojni komandant grupe, Fuad Šukr, u predgrađu Bejruta, dok je u Teheranu ubijen Ismail Hanije, politički vođa Hamasa, koji SAD i EU karakterišu kao terorističku organizaciju.

Teheran je ključni saveznik Hezbolaha, a libanska militantna grupa je ključni član iranske tzv. "ose otpora", labave mreže militantnih grupa i proksija koji im pomažu u suprotstavljanju Izraelu i SAD-u.

Hezbolah je takođe ključni šraf u naporima Irana da spriječi Izrael ili Vašington da direktno zarati sa Teheranom.

Teheran "ima obavezu da odgovori, a neprijatelj čeka u stanju velikog straha", rekao je Hasan Nasralah, u obraćanju na televiziji 6. avgusta, jednu nedjelju nakon Šukrove smrti.

Dodao je da će Hezbolah odgovoriti "sam ili u kontekstu jedinstvenog odgovora cijele osovine" grupa koje u regionu imaju podršku Irana, i to "kakve god bile posljedice".

Eksperti ocjenjuju da nijedna strana ne želi totalni rat u regionu, u kojem ključa otkad je Izrael pokrenuo rat protiv Hamasa, nakon što je ova grupa ubila oko 1.200 ljudi u napadu 7. oktobra prošle godine, u kojem su takođe uzeli 240 talaca.

Izrael nije preuzeo odgovornost ni za smrt Šukra ni Hanijea.

Američki državni sekretar, Entoni (Antony) Blinken, 5. avgusta je rekao da se radi o "kritičnom trenutku" za regiju, te da je Vašington "uključen u intenzivnu diplomatiju, i to neprestano", da bi se smirile tenzije, usred strahova da Iran priprema napad u znak odmazde protiv Izraela, zbog ubistva Hanijea u glavnom gradu Islamske republike.

Izvor: RFE/RL
XS
SM
MD
LG