Dostupni linkovi

Mostarskim logorašima zabranjen pristup bivšem logoru Heliodrom


Predstavnici Udruženja logoraša Mostar pred nekadašnjim logorom Heliodrom u Mostaru, Bosna i Hercegovina, 19. mart 2024.
Predstavnici Udruženja logoraša Mostar pred nekadašnjim logorom Heliodrom u Mostaru, Bosna i Hercegovina, 19. mart 2024.

Članovima Udruženja logoraša Mostar nije dozvoljen pristup nekadašnjem logoru Heliodrom u mjestu Rodoč u blizini Mostara, na tridesetu godišnjicu zatvaranja logora koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Logoraši su, uz predstavnike nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u utorak 19. marta, u sklopu obilježavanja godišnjice, planirali posjetu logoru, polaganje cvijeća i odavanje počasti svim ubijenima u logorima na području Mostara '90. godina prošlog vijeka.

Na kapiji su postavili plakat s imenima 77 ubijenih osoba u ovom logoru.

Heliodrom je jedan od desetak logora koje je, prema evidenciji Udruženja, tada formirala samoproglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, paradržavna tvorevina od 1991. do 1994. godine koju su osnovali Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HVO, a koja je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma u februaru 1994. godine.

Prema podacima mostarskih logoraša, samo kroz Heliodrom je prošlo oko deset hiljada stanovnika Mostara, uključujući i građane bošnjačke i srpske nacionalnosti iz drugih dijelova BiH.

Na ovom mjestu prošle godine počeli su radovi na izgradnji Muzeja Hrvatskog vijeća obrane.

Na mjestu logora kod Mostara niče muzej onima koji su ga držali: So na ranu bivših logoraša
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00

Bivšim logorašima je, uz predstavnike nevladinih organizacija i akademske zajednice i u avgustu prošle godine onemogućen pristup zgradi bivšeg logora Heliodrom.

Mostar je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio poprište žestokih sukoba između Armije Republike BiH i HVO-a.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je u novembru 2017. godine, zbog zločina 90-ih godina prošlog vijeka, pravosnažno osudio lidere takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. U presudi se spominje i osnivanje logora za bošnjačke civile.

Haški sud je za zločine počinjene na Heliodromu osudio i pripadnike Kažnjeničke bojne HVO-a, Mladena Naletilića na 20 godina zatvora i Vinka Martinovića na 18 godina zatvora.

Nekadašnje čuvare u logoru, Miroslava Marijanovića i Antu Buhovca, Kantonalni sud u Mostaru je 2007. osudio na sedam godina zatvora. Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Marijanović osuđen na dvije i po, a Buhovac na dvije godine zatvora.

Sud BiH je 24. februara prošle godine prvostepeno osudio trojicu bivših pripadnika HVO-a. Tom presudom je Nedžadu Tinjaku izrečena kazna od 13 godina zatvora, Jure Kordić osuđen je na tri godine, a Dražan Lovrić na jednu godinu zatvora.

XS
SM
MD
LG