Dostupni linkovi

Helikopteri Oružanih snaga gase požare u zapadnoj i centralnoj BiH


Helikopteri Oružanih snaga BiH angažovani na gašenju požara u Zavidovićima i Kladnju. august 2024
Helikopteri Oružanih snaga BiH angažovani na gašenju požara u Zavidovićima i Kladnju. august 2024

Požar koji je zahvatio 50 hektara visoke šume na teritoriji Općine Kladanj i dalje je aktivan, dok su druga dva požara u ovom mjestu na zapadu Bosne i Hercegovine stavljena pod kontrolu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 26. avgusta u Civilnoj zaštiti Općine Kladanj.

Požari na području Kladnja aktivni su već treći dan.

Na gašenju učestvuju pripadnici zračne jedinice Oružanih snaga (OS) BiH, a osim njih angažovana su i lokalna vatrogasna udruženja, kao i civilne zaštite.

"Ugrožen je kompleks hotela Muška voda, a požar za sada nije došao do kuća" rečeno je za RSE u Civilnoj zaštiti Kladanj.

Aktivan je požar na širem području parka prirode Tajan i Kamenice u gradu Zavidovići u srednjoj Bosni.

Izvršen je nalet pripadnika zračne jedinice Oružanih snaga BiH 13 puta na toj lokaciji.

Radi se o četiri požara, jedan je na rejonu izvorišta Suhe koji napaja gradski vodovod Zavidovića.

"Gašenje tog požara je otežano jer se lokacija požara vodi kao minirana i zbog toga smo tražili pomoć Oružanih snaga BiH" kažu za RSE u Operativnom centru Civilne zaštitte Zavidovića.

Kuće i naseljena mjesta nisu ugrožena.

Helikopteri OS BiH i jučer i danas angažovani su na gašenju požara u općinama u srednjoj Bosni.

Iz Ministarstva odbrane BiH helikopteri su bili angažirani na gašenju više od 10 požara na otvorenom prostoru.

"Tokom jula i augusta na gašenjima požara iz zraka helikopteri OS BiH ostvarili više od 70 sati naleta, te sa 317 zahvata vedrom na požare izbacili 283.500 litara vode" saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Helikopterski servis Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poretkle sedmice gasili su požar na planinskom izletištu Ponijeri, smještenom u centralnom dijelu zemlje.

Požari su proteklih dana zahvatili nekoliko područja u Bosni i Hercegovini, poput Nacionalnog parka Sutjeska i okoline Bileće, na jugoistoku zemlje.

Najviše požara u entitetu Federacija BiH se dešava tokom ljeta uglavnom na jugu zemlje.

Šire područje grada Mostara i Konjica bili su najpogođeniji požarima u 2022. godini.

Bosna i Hercegovina je u septembru 2022. godine pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu što znači da je i na ovaj način omogućena pomoć svih članica Mehanizma koje imaju obavezu za pružanje uzajamne pomoći u slučaju bilo koje nesreće, uključujući i požare.

Kako na svojoj Facebook stranici navodi Udruženje Eko akcija, BiH nikada nije ni pokušala koristiti Mehanizam pomoći, dok je npr. Albanija to uradila i prošle i ove godine.

"Albanija je zatražila pomoć kroz Mehanizam 13. augusta ove godine. Dan poslije stigao im je protivpožarni avion iz Rumunije nosivosti šest tona vode, uz dodatnu pomoć u pričuvi ukoliko se za to ukaže potreba”, navode iz Eko akcije.

Prema podacima Evropskog informacionog sistema za praćenje požara, od 2006. do danas vatra je u Bosni i Hercegovini opustošila 6.204,4 kvadratnih kilometara zemljišta, odnosno 12,1 posto državne teritorije, objavila je Eko akcija.

XS
SM
MD
LG