Dostupni linkovi

Za ili protiv: Mladi Balkana o EU


Zastava EU, fotoarhiv
Zastava EU, fotoarhiv

U ovosedmičnoj emisiji "Glasom mladih" bavimo se temom evropskih integracija. Iako se mnogima čini da je stvar na dugom štapu, šest zemalja Zapadnog Balkana na listi su čekanja za ulazak u Evropsku uniju.

Koliko ima pristalica evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili Crnoj Gori, toliko ih je, čini se, i euroskeptika. Zato je Radio Slobodna Evropa (RSE) pitao mlade iz Mostara, Beograda i Podgorice – da li su za ulazak njihove zemlje u Evropsku uniju, te šta će im članstvo donijeti a šta oduzeti ulaskom u veliku evropsku porodicu?

Prema istraživanjima javnog mnijenja posljednjih godina, između jedne polovine i dvije trećine stanovnika Bosne i Hercegovine podržava ulazak zemlje u Evropsku uniju. Preciznih podataka nema, ali procjene su da, među desetinama hiljada ljudi koji godišnje napusti BiH, najveći broj njih seli upravo u zemlje Evropske unije. To se posebno odnosi na mlade, koji ističu da bi, uprkos svim eventualnim negativnostima, BiH ipak više dobila nego što bi izgubila ulaskom u Evropsku uniju.

Priča Mirsada Behrama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
Direktan link

Polovina građana Srbije je za ulazak u Evropsku uniju, pokazalo je nedavno istraživanje beogradskog Instituta za evropske poslove. Najpozitivniji stav o EU, kako je pokazalo istraživanje Eurobarometra u zemljama kandidatima i članicama, imaju mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti. Ipak, mišljenja mladih Beograđana, kao i u različitim anketama, su podijeljena.

Priča Zorana Glavonjića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

Većina mladih u Crnoj Gori je za evropske integracije te zemlje, a kao prednosti članstva navode veće tržište rada i otvorene granice... Euroskeptici, pak, kao argument protiv ulaska u EU ističu da se ni građani zemalja članica EU ne hvale da im je dobro i da dobro žive.

Priča Lele Šćepanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Direktan link

Udruženje nezavisnih stvaralaca i mislilaca GETO u Banjaluci djeluje gotovo dvije decenije. Na početku je cilj bio pružanje podrške nezavisnoj muzičkoj sceni u gradu na Vrbasu, ali vremenom se ideja proširila i na građanski aktivizam. Ta organizacija je omogućila da građani imaju priliku reagovati na socijalnu ili političku nepravdu ili diskriminaciju. GETO-vci su posebni, kaže aktivistica Vesna Malešević, jer promovišu građanski aktivizam kroz kulturu i umjetnički izražaj.

Priča Milorada Milojevića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG