Dostupni linkovi

U Pojasu Gaze počela vakcinacija djece protiv dječije paralize


Vakcinacija djece protiv poliomijelitisa u bolnici Naser u Kan Junisu, južno područje Pojasa Gaze, 31. avgusta 2024.
Vakcinacija djece protiv poliomijelitisa u bolnici Naser u Kan Junisu, južno područje Pojasa Gaze, 31. avgusta 2024.

Vakcinacija djece protiv poliomijelitisa (dječije paralize) počela je u subotu u centru Pojasa Gaze, naveo je jedan zvaničnik AFP-u uoči "humanitarne pauze" ratovanja koju su objavile Ujedinjene nacije da bi se to omogućilo.

"Timovi Ministarstva zdravlja (vlasti Hamasa), UNRWA i nevladinih organizacija počele su u subotu kampanju vakcinacije protiv poliomijelitisa u centralnom Pojasu Gaze", rekao je doktor Musa Abed, direktor prve pomoći u Ministarstvu zdravlja vlade Hamasa.

Prvi slučaj dječije paralize nedavno je potvrđen kod desetomjesečnog djeteta u Pojasu Gaze, gdje je ta bolest bila iskorijenjena prije 25 godina.

Ujedinjene nacije su poslale 1,2 miliona vakcina koje se piju.

Roditelji koji su primili prvu oralnu primjenu dvije kapi, a dvije doze vakcine su potrebne u razmaku od jednog mjeseca, rekli su za AFP da strahuju od epidemije među djecom te male teritorije s 2,4 miliona stanovnika koji su skoro svi raseljeni tokom rata.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije saopštila da su izraelske vlasti pristale na nekoliko "humanitarnih pauza" od po tri dana u Gazi da bi se omogućila vakcinacija 640.000 djece protiv dječije paralize.

Zbog oštećenih puteva i raseljenog stanovništva Ujedinjene nacije su najavile da će možda trebati dodatni dan za svaku oblast.

Sporazum predviđa da se humanitarna pauza svakog dana između ranog jutra i ranog popodneva, bude kasnije produžena.

Prema navodima UN-a, "potrebno je najmanje 90 posto pokrivenosti djece vakcinom tokom svake faze vakcinacije da bi se zaustavila epidemija".

XS
SM
MD
LG