Dostupni linkovi

Evropska komisija traži da se rešenje za dinar na Kosovu pronađe u okviru dijaloga


Evropska komisija od kosovskih vlasti traži dovoljno dugačak tranzicioni period za primenu zabrane korišćenja dinara (arhivska fotografija, zastave EU ispred EK)
Evropska komisija od kosovskih vlasti traži dovoljno dugačak tranzicioni period za primenu zabrane korišćenja dinara (arhivska fotografija, zastave EU ispred EK)

Evropska komisija se pridružila ostalim institucijama u pozivu kosovskim vlastima da omogući dovoljno dugačak tranzicioni period za primenu uredbe o zabrani korišćenja dinara na kosovskoj teritoriji.

Eric Mammer (Erik Mamer) glavni portparol Evropske komisije (EK) je izrazio žaljenje što je uredba usvojena bez prethodnih konsultacija.

"S obzirom na uticaj ove odluke na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova, (Evropska) Komisija je posebno zabrinuta zbog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa", podvukao je portparol EK.

Mammer je potvrdio da Evropska komisija prima na znanje odluku Centralne banke Kosova da dozvoli prelazni period, te poziva Kosovo da osigura da ovaj tranzicioni period bude dovoljno dug da se pronađe rešenje pregovaranjem u okviru dijaloga koji vodi EU.

Na Kosovu je prvog februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo evri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odloži sprovođenje ove odluke, uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

Vlada Kosova je saopštila da će se primena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz laku tranziciju.

Ova odluka pojačala je zabrinutost Srba na Kosovu, koji plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima, ali i ovu valutu koriste za kupovinu i prodaju.

Istog dana se oglasio portparol EU takođe takođe sa zahtevom da se omogući tranzicioni period zarad pronalaska rešenja u okviru dijaloga.

U saopštenju portparola EU se priznaje da uredba ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da unapredi borbu protiv pranja novca i falsifikovanja. Dodaje se međutim da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije.

"EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Američki Stejt department je takođe saopštio da "unilateralna" odluka Kosova da primeni uredbu Centralne banke Kosova - koja propisuje da se samo evro valuta koristi za gotovinska plaćanja u celoj zemlji - ograničava mogućnosti za Sjedinjene Američke Države (SAD) da zagovaraju Kosovo u međunarodnoj areni.

XS
SM
MD
LG