Dostupni linkovi

EU osudila navodno slanje iranskih raketa Rusiji, razmatra nove sankcije Teheranu


Raketni sistem Fath-360, Teheran, Iran, septembar 2022.
Raketni sistem Fath-360, Teheran, Iran, septembar 2022.

Evropska unija je osudila nedavni navodni transfer iranskih balističkih raketa Rusiji i kao odgovor razmatra nove sankcije protiv Teherana.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u petak je rekao da je Brisel "više puta snažno upozoravao Iran na dostavu balističkih raketa Rusiji", koja nastoji da ojača svoj iscrpljeni arsenal uslijed invazije punog obima na Ukrajinu.

EU će, rekao je Borrell, "brzo reagovati i u koordinaciji sa međunarodnim partnerima", te razmatra kako da cilja iranski sektor avijacije koji je već pod sankcijama.

Komentari Brisela su uslijedili nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken ove sedmice rekao da bi oružje koje je dobila Rusija moglo biti korišteno u ukrajinskom ratu u roku od nekoliko sedmica.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka su u zajedničkom saopštenju 10. septembra iransku dostavu raketa Rusiji nazvale "direktnom prijetnjom evropskoj sigurnosti".

Diplomatski izvor je 13. septembra kazao da je francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo otpravnika poslova Irana u toj zemlji zbog navodnog slanja projektila kratkog dometa, što je Teheran negirao.

Tri zemlje su objavile da su otkazale sporazume o vazdušnom prevozu s Iranom, što će ograničiti letove iranskog avioprevoznika za Evropu.

Kao odgovor, iranska vlada je pozvala na razgovore izaslanika Britanije, Francuske, Njemačke i Holandije.

Iranska novinska agencija IRNA prenosi da je iransko ministarstvo vanjskih poslova reklo izaslanicima da su optužbe dio neprijateljstva Zapada prema Iranu i da će te odgovoriti na te akcije.

Slanje iranskog oružja Rusiji sporno je pitanje otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Iranske bespilotne letjelice samoubice, kako one proizvedene u Iranu, tako i sve više kopija napravljenih u Rusiji, pokazale su se kao smrtonosno oružje na ukrajinskom frontu.

Rusija gađa ukrajinsku infrastrukturu i gradove balističkim raketama, iscrpljujući svoje zalihe takvog oružja iako je uvelike povećala domaću proizvodnju.

Moskva je pod optužbama da se okrenula Sjevernoj Koreji i Iranu kako bi povećala zalihe dronova, projektila i ostale municije.

Iran negira da je Rusiji dao dronove Shahed, uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno, te navodi da su sve samoubilačke i napredne borbene bespilotne letjelice poslane u Moskvu prije početka rata u Ukrajini.

Rusija i Iran, dva velika proizvođača nafte i gasa koji su pod sankcijama Zapada i Ujedinjenih nacija, posljednjih godina su ojačali poslovno-političke veze.

XS
SM
MD
LG