Dostupni linkovi

Upozorenja iz EU zbog zakona koji organičava LGBT prava u Gruziji


Gruzijski verski demonstranti učestvuju na anti-LGBT skupu u centru Tbilisija, 2. jul 2022.
Gruzijski verski demonstranti učestvuju na anti-LGBT skupu u centru Tbilisija, 2. jul 2022.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je Gruziju da ukine zakone usvojene u skupštini koji ograničavaju prava LGBT osoba i dozvoljavaju zabranu kulturnih događaja, kao poput parada ponosa.

Vladajuća partija Gruzijski san je 17. septembra izglasala u parlamentu takozvani Zakon o porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika. Članovi opozicije su bojkotovali glasanje, a za vreme glasanja ispred parlamenta su se okupili protivnici zakona, naglašavajući dramatično polarizovan politički pejzaž u kavkaskoj zemlji u kojoj se u oktobru održavaju nacionalni izbori.

"Gruzijski parlament usvojio je zakone o 'porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika' koji će potkopati osnovna prava ljudi i povećati diskriminaciju i stigmatizaciju", napisao je 18. septembra Borelj na društvenoj mreži X.

On je dodao da poziva Gruziju da povuče zakone, kojim bi se zemlja "udaljila sa svog evropskog puta".

Gruzijski parlamentarci usvojili su izmene 18 aktuelnih zakona, među njima i Zakona o porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika, kao i zakone o slobodi govora i izražavanja i radiodifuziji.

Izmene zakona omogućavaju zabranu okupljanja koja promovišu istopolnu seksualnu orijentaciju i veze, i ideju da se osoba identifikuje kao pol koji nije "njegov ili njen biološki pol" ili istopolna orijentacija ili veze.

Izmene zakona usvojene su sa 84 glasova "ZA" i nula "PROTIV", pošto većina opozicionih poslanika bojkotuje rad parlamenta od maja.

Tada su poslanici vladajuće partije Gruzijski san odobrili nacrt zakona o "stranom uticaju" koji Zapad upoređuje sa ruskim Zakonom o stranim agentima, donetim kako bi se suzbilo opoziciono delovanje u toj zemlji.

Poslanici su tada odbacili veto koji je na zakon stavila predsednica države Salome Zurabišvili (Zourabichvili).

Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge zapadne zemlje izrazile su zabrinutost zbog zakona koji zahteva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti stranog uticaja".

Sjedinjene Države su 16. septembra uvele sankcije za više od 60 Gruzijaca, uključujući dvojicu članova vlade, za koje su naveli da su "podrivali" demokratiju i ljudska prava u zemlji.

Premijer Irakli Kobahidze sastao se 17. septembra sa američkim ambasadorom Robinom Daniganom i upozorio da bi Gruzija mogla da revidira odnose sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na nove sankcije.

"Ako se preduzme još jedan takav korak, to bi moglo dovesti do revizije stava Gruzije o američko-gruzijskim odnosima", rekao je Kobahidze na sastanku sa Daniganom, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Desetine hiljada Gruzijaca demonstrirale su protiv zakona uprkos brutalnom obračunu i nasilnoj odmazdi, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku. Većina demonstranata nazvala je zakon "ruskim zakonom" zbog njegove sličnosti sa onim u Rusiji koji je omogućio represiju nad nezavisnim medijima i kritičarima vlasti.

EU je reagovala na donošenje zakona pauziranjem pregovora o pristupanju evropskom bloku, dok su SAD odlučile da pokrenu "sveobuhvatnu reviziju" odnosa sa Gruzijom.

Opšte izbore, zakazane u Gruziji za 26. oktobar, predsednica Salome Zurabišvili nazvala je izborom između "ropstva Rusiji i saradnje sa Evropom". Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da vladajuća partija Gruzijski san uživa najveću popularnost među ispitanicima uoči izbora.

XS
SM
MD
LG