Dostupni linkovi

Lideri EU u Briselu na razgovorima o energetskoj krizi


Zastave EU ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave EU ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu

Lideri Evropske unije (EU) treba da se sretnu u Briselu drugi put u dvije sedmice 20. oktobra kako bi razgovarali o energetskoj krizi i visokim cijenama energenata uprkos neslaganjima po ovim pitanjima između 27 država članica.

Očekuje se da će rasprava o načinima smanjenja cijena gasa biti sporna tačka nakon što nedavni prijedlog Evropske komisije nije naveo detalje kako bi gornja cijena gasa mogla funkcionisati .

Grupa od 15 zemalja, uključujući Francusku i Poljsku, zalaže se za neki oblik ograničenja, ali se suočavaju s jakim protivljenjem Njemačke i Holandije, najveće evropske ekonomije i kupca gasa te velikog evropskog čvorišta za trgovinu gasom.

Obraćajući se zastupnicima u Berlinu uoči sastanka EU lidera, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je 20. oktobra da gornja cijena "nosi rizik da će proizvođači prodavati svoj gas drugdje, a mi Evropljani ćemo završiti s manje gasa umjesto s više."

Očekuje se da će 27 lidera država članica podržati alternativnu referentnu vrijednost za tečni prirodni gas (LNG) i zajedničku kupovinu gasa. Očekuje se da će lideri EU takođe raspravljati o tome kako finansirati potencijalne mjere cijena gasa i pakete pomoći za rasterećenje domaćinstava i preduzeća u svjetlu vrtoglavog porasta troškova energije.

Takođe se očekuje se da će se na samitu raspravljati o podršci Ukrajini kako bi se lakše nosila s posljedicama talasa ruskih raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama koji su ozbiljno oštetili energetsku infrastrukturu zemlje.

Komisija je u maju predložila izdvajanje devet milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova Ukrajini za funkcionisanje njene civilne uprave.

XS
SM
MD
LG