Dostupni linkovi

Oslobađajuća presuda za sve optužene u slučaju 'državni udar' u Crnoj Gori


Advokati optuženih u slučaju 'državni udar' pred novinarima nakon oslobađajuće presude Višeg suda
Advokati optuženih u slučaju 'državni udar' pred novinarima nakon oslobađajuće presude Višeg suda

Svi optuženi u slučaju "državni udar", na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, oslobođeni su krivice odlukom Višeg suda 12. jula.

Novu odluku donijelo je tročlano vijeće sudije Zorana Radovića.

"Nije bilo dokaza da su optuženi krivi za djela koja su im stavljena na teret pa se oslobađaju", saopštio je Radović u obrazloženju presude.

Sud u Crnoj Gori oslobodio sve optužene u slučaju 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Presudom su oslobođeni ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, optuženi za organizaciju i finansiranje nasilne promjene vlasti u Crnoj Gori.

Oslobođeni su i lideri nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta – aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, poslanik Milan Knežević, njihov vozač Mihailo Čađenović, kao i penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Krivica nije dokazana ni za sedam državljana Srbije koji su uhapšeni na dan izbora 2016. godine.

Sudija Radović je rekao da bi se neko proglasio krivim mora postojati izvjesnost u činjenicima "a toga nema".

"Oružje nikada nije ušlo u Crnu Goru. Oprema koja je trebalo da posluži za nasilan ulazak u Skupštinu nije unijeta u Crnu Goru, a tvrdnja da su specijalne jedinice trebalo da pucaju u crnogorsku policiju nije dokazana", kazao je Radović.

Izricanju presude nisu prisustvovali specijalni tužioci ni optuženi, već samo branioci.

Andrija Mandić oglasio se na društvenoj mreži X nakon oslobađajuće presude.

Očekuje se da će se Specijalno tužilaštvo žaliti na oslobađajuću presudu.

Advokati odbrane zadovoljni presudom

Jedan od branilaca, podgorički advokat Dražen Medojević kazao je da je oslobađajuća presuda bila "jedini mogući epilog ovog postupka".

"Nijednom riječju, nijednim dokazom od samog starta nije mogla da se dovode u pitanje krivična odgovornost bilo kojeg okrivljenog. Bila je to neka nespretna i suluda konstrukcija bivšeg specijalnog tužilaštva, na čelu sa Milivojem Katnićem".

Medojević je kazao i da mu nije jasno zašto je tužilaštvo, na čije je čelo došao Vladimir Novović, ostalo pri istim optužbama.

"To kako su oni dali završnu riječ... nisu ljudi došli da stanu iza onoga što su radili, nego su došli da pročitaju nečije tuđe završne riječi", kazao je on nakon izricanja presude.

Sudija: Nema dokaza za pokušaj terorizma, iskaz svjedoka saradnika 'naučen'

Odbacujući optužbu o pokušaju terorizma, sudija Zoran Radović je naveo da se u spisima tužilaštva navode isključivo 'pripremne radnje koje ne dokazuju pokušaj terorizma'.

Prema sudskoj odluci nije dokazano da su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov organizovali kriminalnu grupu za nasilno rušenje vlasti u Crnoj Gori.

Kada je riječ o Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, sudija je obrazložio dvije okolnosti koje je Specijalno tužilaštvo tretiralo kao pripremu i najavu nasilnog rušenja vlasti u izbornoj noći 2016. godine.

Prva je odlazak lidera DF u Moskvu te godine, a druga predizborni politički govor Milana Kneževića na završnom skupu u Podgorici kada je rekao da je "Đukanović gotov".

"Mandić i Knežević su te godine zvanično posjetili Moskvu. Nije bilo konspiracije i nema dokaza da su se vidjeli sa Šišmakovim i Popovim. Iz političkog govora Kneževića se ne može zaključiti da je pozvao na demonstracije i okupljanja, niti je to bilo planirano. Radi se o motivacionom političkom govoru", rekao je sudija Radović.

Za oslobođenog penzionisanog generala srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, koji je bio optužen za neposrednu organizaciju nemira u Crnoj Gori, sudija je rekao da je dokazano da on nije znao za postojanje bilo kakvog oružja i da nije kontaktirao niti poznavao bilo koga od ostalih optuženih.

Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Milan Dušić, koji su po optužnici trebalo da napadnu policiju i izazivaju nerede ispred Skupštine, sudija je rekao da se radi "o ljudima u poodmaklim godinama za koje je jedino dokazano da su došli u Crnu Goru".

Između ostalog je saopštio da nije dokazana ni tvrdnja svjedoka saradnika Mirka Velimirovića da je na Kosovu najprije kupio oružje za napad u Crnoj Gori, a zatim ga uništio kada je postao saradnik Specijalnog tužilaštva, kako je to tvrdio tokom suđenja:

"Velimirović nije mogao da locira mjesto gdje je uništio to oružje. Oružje koje je nađeno u kući u Podgorici (naselje Stari Aerodrom) je iz policijskog magacina."

Za drugog svjedoka saradnika Specijalnog tužilaštva Sašu Sinđelića, koji je tvrdio da se sa prvooptuženim ruskim državljaninom Eduardom Šišmakovim našao u Moskvi, gdje je planiran "državni udar" u Crnoj Gori, sudija Radović je rekao da nije dokazano da je uopšte bio u ruskoj prijestonici:

"Iskaz Sinđelića da je bio u Moskvi imao je karakter 'naučenog' iskaza", zaključio je sudija Radović.

Za jedne presuda očekivana, za druge sramna

Jedan od optuženih, poslanik vladajućeg DF-a Milan Knežević, kazao je da je za njega presuda Višeg suda bila očekivana i da se nada da će odgovarati "svi koji su učestvovali u montaži" slučaja "državni udar".

S druge strane, opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je oslobađajuću presudu sramnom, poručujući da ona predstavlja još jedan dokaz da je pravosuđe kompromitovano i instrumentalizovano za potrebe parlamentarne većine 'i njihovih nalogodavaca'.

DPS je bio na vlasti 2016. godine kada je, kako se navodi u optužnici, spriječen pokušaj nasilnog rušenja vlasti u cilju sprečavanja Crne Gore da postane članica NATO.

"Činjenica da je sud oslobađajućom presudom svima faktički utvrdio da pokušaja državnog udara nije ni bilo – uprkos stavovima ključnih zapadnih obavještajnih službi pa i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jasno sugeriše da je to politička presuda kojom su izdati državni interesi“.

Naime, Vučić je oktobra 2016. kazao da su bezbjednosni organi Srbije došli su do nepobitnih i materijalnih dokaza da su na teritoriji Srbije pripremane različite ilegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore.

Presudu je pozdravila prosrpska Socijalistička narodna partija koja je i koalicioni partner DF-a:

"Ova presuda je još jedan dokaz u kakvom smo višedecenijskom mraku živjeli. Koliko smo svi bili 'mali' a naši životi nebitni u poređenju sa nečijim ličnim interesima i opasnim ciljevima".

Prvi put osuđeni na gotovo 70 godina

Inače, ovo je druga presuda Višeg suda u procesu koji traje sedam godina po optužnici Specijalnog tužilaštva, koje je okrivljene teretilo za pokušaj terorizma nasilnog rušenja vlasti 2016. godine.

Svi optuženi su bili osuđeni prvostepeno 2019. godine na ukupno 70 godina zatvora. Tu presudu je oborio Apelacioni sud dvije godine kasnije i naložio novo suđenje.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su bili organizatori i finansijeri pokušaja nasilnog rušenja vlasti tokom izborne noći 16. oktobra 2016.

Svim optuženima je stavljeno na teret da su pokušali da, uz upotrebu oružja napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i policiju, sprovedu široke terorističke napade na specijalne policijske jedinice.

Teretili su se i da su namjeravali da zauzmu parlament, proglase pobjedu Demokratskog fronta, liše slobode ili likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Niko od optuženih nije priznao krivicu i negirali su da poznaju ostale optužene.

Milan Knežević i Andrija Mandić, oslobođeni optužbi za 'državni udar'
Milan Knežević i Andrija Mandić, oslobođeni optužbi za 'državni udar'

Tadašnji lider proruskog DF-a Andrija Mandić aktuelni je predsjednik Skupštine Crne Gore, a Milan Knežević poslanik vladajuće većine.

Oni su optuživali tadašnju vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića da preko Specijalnog tužilaštva sprovodi političku odmazdu prema tada opozicionom DF-a.

Partija Mila Đukanovića je izgubila vlast 2020. godine. Potom je smijenjen glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je zastupao optužnicu u ovom procesu.

Međutim, novo Specijalno tužilaštvo na čelu sa Vladimirom Novovićem nije promijenilo ili odustalo od Katnićeve optužnice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG