Dostupni linkovi

Nije nastavljena sjednica Parlamenta BiH koja je prekinuta prije tri mjeseca


Rukovodstvo Doma naroda - Nikola Špirić, Dragan Čović i Kemal Ademović - na sjednici 3. juna 2024.
Rukovodstvo Doma naroda - Nikola Špirić, Dragan Čović i Kemal Ademović - na sjednici 3. juna 2024.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta prije više od tri mjeseca i čiji je nastavak bio zakazan za danas, nije održana.

Klub Bošnjaka jednoglasno je donio odluku o bojkotu, zbog čega nije biti kvoruma za njeno održavanje.

"Nastavak sjednice nije trebalo zakazivati prije nego što se riješi pitanje prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH. Ako predlagač povuče taj prijedlog s dnevnog reda, Klub bošnjačkog naroda odazvat će se pozivu", kazao je Safet Softić, delegat u tom klubu, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dom naroda čini po pet delegata u tri kluba – Bošnjaka, Hrvata i Srba, a sjednica 18. marta prekinuta je nakon gotovo dvosatne rasprave o dnevnom redu.

Delegat u Klubu srpskog naroda Želimir Nešković (Srpska demokratska stranka) predložio je na martovskoj sjednici zakon o Ustavnom sudu BiH, koji ova zemlja nema, ali je dopuštena mogućnost njegovog donošenja.

Prijedlog je stavljen na dnevni red preglasavanjem Kluba bošnjačkog naroda, koji je nakon toga napustio sjednicu i ona je prekinuta.

Ustavni sud BiH čini devet sudaca, od kojih se četiri (u praksi po dva Bošnjaka i Hrvata) biraju u Parlamentu entiteta Federacija BiH, dva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a trojicu sudaca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Na "odlasku" stranih sudaca godinama insistiraju politički predstavnici iz Republike Srpske (RS), a podržavaju ih i politički predstavnici hrvatskih stranaka u BiH.

Politički predstavnici iz RS-a poručili su da entitetska skupština neće imenovati nedostajuća dva suca koji se biraju u tom entitetu sve dok Ustavni sud BiH ne napuste međunarodni suci.

Prema Neškovićevom prijedlogu, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH bi birao šest sudaca, Narodna skupština RS-a tri, a iz svakog od konstitutivnih naroda moglo bi biti izabrano najviše troje sudaca.

Uveo bi se i etnički veto, odnosno da za odluku mora glasati najmanje jedan sudac iz svakog naroda, što sad nije slučaj. Prema pravilniku Ustavnog suda BiH trenutno se glasa prostom većinom od pet sudaca, bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Mi znamo šta znači neprisustvovati sjednici Doma naroda, ali također znamo kakve opasnosti vrebaju po BiH ukoliko se i raspravlja i, ne daj Bože, usvoji ovaj zakon koji je predložen. Mi ćemo učestvovati na svakoj drugoj sjednici gdje nema tog zakona, na redovnoj, na vanrednoj, ali nećemo na sjednici na kojoj je u dnevnom redu ovaj zakon", kazao je na konferenciji za medije 27. jula predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije).

U Klubu bošnjačkog naroda tvrde i da je prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH "neustavan", te da prijedlog ne bi "prošao" glasanje u drugom, Zastupničkom domu.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (predsjednik Hrvatske demokratske zajednice) dao je jednosatnu pauzu kako bi se pokušao osigurati kvorum za rad. Nakon toga je prekinuo sjednicu.

"Žao mi je što se nije uspio u ovom vremenu napraviti poticaj da kolege iz Kluba bošnjačkog naroda budu nazočni ovoj sjednici, pa ni član Kolegija. Time ulazimo u jednu blokadu od strane bošnjačkog kluba koja traje već puna tri mjeseca i nisam siguran kako će to dalje ići", kazao je Čović na konferenciji za medije.

Marina Pendeš, Čovićeva stranačka kolegica koja je predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda, kazala je na konferenciji za medije da je ovaj klub najavio da će oboriti taj zakon.

"Mi smo rekli, ne jednom, nego nekoliko puta, da ćemo glasujući za žurni postupak, nakon toga oboriti taj zakon, da uopće više o tim zakonu nema riječi. Ne znam čemu ta bojazan. Ne može proći Dom naroda. I kad bi u najgorem slučaju prošao, a Hrvati neće glasovati za njega, ne može proći u Zastupničkom domu", navela je Pendeš.

Na dnevnom redu sjednice 27. juna su predviđene i izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH kojim bi se određeni proizvodi, poput mlijeka, brašna i lijekova, oslobodili od plaćanja PDV-a.

I ranije se dešavalo da Zastupnički ili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH mjesecima ne održavaju redovne sjednice.

Proteklih godina se to dešavalo zbog bojkota zastupnika ili delegata iz Republike Srpske nezadovoljnih zbog određenih odluka ili visokog predstavnika u BiH ili Ustavnog suda BiH.

XS
SM
MD
LG