Dostupni linkovi

U Dagestanu drugi dan žalosti nakon najmanje 20 poginulih u napadima


Sergej Melikov, šef regije Dagestan, u posjeti sinagogi u Derbentu nakon oružanog napada, 24. juna 2024.
Sergej Melikov, šef regije Dagestan, u posjeti sinagogi u Derbentu nakon oružanog napada, 24. juna 2024.

U ruskoj sjevernokavkaskoj republici Dagestan 25. juna održava se drugi dan žalosti nakon, kako izgleda, koordinisanih napada koji su ciljali na hrišćanske i jevrejske vjerske lokacije i policijsku stanicu, u kojima je ubijeno najmanje 20 ljudi, uključujući civile i policajce.

Najmanje 46 ljudi je takođe ranjeno u napadima koji su se dogodili kasno 23. juna kada su naoružani napadači otvorili vatru na dvije pravoslavne crkve, dvije sinagoge i policijsku stanicu u gradovima Derbent i regionalnom glavnom gradu Mahačkali, piše Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruski istražni komitet najavio je krivične istrage zbog, kako je rekao, "čina terora".

Dagestan je pretežno muslimanska regija koja ima istoriju oružane militantnosti i nalazi se u blizini Čečenije, gdje su ruske snage vodile dva rata protiv separatista sredinom 90-ih i početkom 2000-ih.

Derbent je jedan od najstarijih hrišćanskih centara u Rusiji i ima jednu od najstarijih jevrejskih zajednica u zemlji. Nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Mahačkala i drugi gradovi u regionu bili su poprište antijevrejskih protesta nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, kojeg su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Aerodrom u Mahačkali bio je zatvoren nekoliko dana u oktobru nakon što je na njega upala rulja koja je uzvikivala antijevrejske slogane nakon što je stigao let iz Izraela.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti za napad 23. juna, koji se dogodio na nedjelju Trojstva, jednog od najvažnijih vjerskih praznika u ruskom pravoslavnom kalendaru.

Međutim, ruski ogranak militantne organizacije takozvane Islamske države-Khorasan's Al-Azaim Media objavio je izjavu u kojoj hvali ono što je nazvao "braćom sa Kavkaza" za napad.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu naveo je da je Vilayat Kavkaz, sjevernokavkaski ogranak "Islamske države", "vjerovatno dirigovao" pucnjavu.

XS
SM
MD
LG