Dostupni linkovi

Predlog opozicije o litijumu do kraja septembra na dnevnom redu Skupštine Srbije, izjavila Brnabić


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnbić, 5. jun 2024.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnbić, 5. jun 2024.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će predlog opozicije o zabrani iskopavanja litijuma biti na dnevnom redu parlamenta do kraja septembra.

Brnabić je 12. septembra za "Juronjuz Srbija" (Euronews) rekla da će taj predlog staviti na dnevni red u "zakonski rokovima".

"Mislim da je to neki rok do kraja septembra", rekla je Brnabić koja je i funkonerkcia vladajuće Srpske napredne stranke.

Deo opozicije u Srbiji je Skupštini 10. septembra predao predlog izmene zakona kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Opozicioni poslanici su zatražili vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu.

Do inicijative za zabranu litijuma dolazi nakon što je Vlada Srbije ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika u dolini Jadra na zapadu Srbije.

Brnabić je 10. septembra na inicijativu opozicije odgovorila da je "licemerno" da oni koji su ranije menjali zakone u korist kompanije Rio Tinto i dali im istražna prava, danas traže zabranu istraživanja litijuma i bora.

Navela je i da je vlast spremna da razgovara "što se tiče ovog predloga zakona, ili bilo kog drugog predloga zakona".

Inicijativu opozicije su podržali Savez ekoloških organizacija Srbije i udruženje "Ne damo Jadar" koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma.

Inicijativu je podržao i opozicioni pokret "Kreni-promeni" koji nema predstavnike u republičkoj Skupštini.

Brnabić optužila premijera Kosova da 'želi da izazove rat'

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je da je situacija na Kosovu "izuzetno ozbiljna", optužila kosovskog premijera Albina Kurtija da "želi da izazove rat".

Kazala da je u interesu Srbije da sačuva mir, ali i da, kako je navela, "ne sme da dozvoli maltretiranje i ugrožavanje svog naroda".

Ona je, u "igranje sa šibicom koje može da "zapali" sever Kosova ubrojala poteze Prištine poput podizanja optužnice protiv 45 osoba zbog napada u Banjskoj, hapšenja i gašenja srpskih institucija.

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

XS
SM
MD
LG