Dostupni linkovi

Britanska policija u stanju pripravnosti u slučaju novih nasilnih nereda


Policija se suočava s demonstrantima tokom nasilnih protesta u Liverpoolu. Britanija, 3. avgust 2024.
Policija se suočava s demonstrantima tokom nasilnih protesta u Liverpoolu. Britanija, 3. avgust 2024.

Britanija je u stanju pripravnosti nakon nasilnih protesta krajnje desnice, koji su se dogodili u više gradova te zemlje. Vlada je u srijedu saopštila da je 6.000 specijalnih policajaca u stanju pripravnosti u slučaju izbijanja nereda.

Tu državu su posljednjih dana zahvatili nasilni neredi u više gradova do kojih je došlo nakon ubistva nožem tri djevojčice u Southportu, na sjeverozapadu Engleske, 29 jula. U tom napadu, koji se dogodio na času plesa, teško je povrijeđeno pet mališana.

Nakon toga je došlo do nereda u kojima su se na meti demonstranata našle džamije i zgrade u kojima su smješteni tražioci azila.

Demonstranti su, prenosi AFP, bacali cigle i baklje na policajce, palili automobile i napadali džamije i najmanje dva hotela koji su korišteni za tražioce azila.

Prema najnovijim policijskim podacima zbog učešća u neredima prethodnih dana uhapšeno je gotovo 430 ljudi a najmanje 120 optuženo.

Sudovi su odredili zatvorske kazne za prestupnike, a policija se u srijedu pripremala za više od 100 demonstracija, uključujući moguće kontraproteste antifašističkih aktivista.

Na društvenim mrežama najprije su se proširile lažne glasine da je napadač bio muslimanski azilant. Ali je osumnjičeni kasnije identifikovan kao 17-godišnji Aksel Rudakubana, rođen u Velsu.

Britanski premijer Keir Starmer upozorio je da će se svi umiješani suočiti s "punom snagom zakona", uključujući i one koji podstiču nasilje na internetu. On je obećao "suštinsku kaznu prije kraja ove sedmice" za izgrednike.

Desetine optuženih, uključujući i tinejdžere, već su se pojavile pred sudijama.

Kako prenosi AFP, riječ je o najvećim nemirima u Britaniji od nereda u Londonu 2011. godine, koji su doveli do toga da brojne zemlje upozore građane o putovanju u Britaniju.

XS
SM
MD
LG