Dostupni linkovi

Novi britanski premijer želi povećanje potrošnje za odbranu na 2,5 odsto BDP-a


Britanski premijer Kir Starmer, 6. jul 2024.
Britanski premijer Kir Starmer, 6. jul 2024.

Britanski premijer Kir Starmer (Keir) izjavio je u utorak da će ispuniti obavezu iz predizborne kampanje za povećanje potrošnju na odbranu Velike Britanije na 2,5 odsto BDP-a, ali je podvukao da će to učiniti samo kada zemlja to bude mogla da priušti i posle revizije strategije odbrane.

"Posvećen sam za tih 2,5 odsto u okviru naših fiskalnih pravila, ali prvo mora ta strateška revizija", rekao je Starmer dok je odlazio na samit NATO-a u Vašington.

Starmer, čija je Laburistička partija odnela ubedljivu pobedu na izborima prošle nedelje, fiskalnu opreznost je postavio kao ključni deo njegove kampanje.

Članice transatlantske alijanse su se 2014. godine saglasile da izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu kako bi osigurale vojnu spremnost NATO-a. Ove godine su 23 od 32 zemlje članice ostvarile taj cilj, ali sve više zemalja, suočenih sa rast pretnje iz Rusije, poziva na povećanje na 2,5 odsto ili više.

Analiza potrošnje na odbranu Velike Britanije koju je u aprilu objavila prethodna konzervativna vlada pokazala je da se očekuje da će potrošnja za odbranu koja je kvalifikovana za NATO iznositi 2,32 odsto BDP-a u finansijskoj godini 2024-2025.

Starmer je rekao da laburisti planiraju da sprovedu reviziju britanskih odbrambenih izazova i kapaciteta.

Očekuje se da će Starmer tokom svog prvog međunarodnog putovanja kao premijera pokušati da podigne ugled Velike Britanije na međunarodnoj sceni, nadajući se da će iskoristiti svoju veliku većinu u parlamentu kao pokazatelj da je njegova vlada stabilan partner.

On je rekao da će samit biti prilika da se pokaže jedinstvo posle raketnog udara na dečju bolnicu u Kijevu.

"Moja poruka je vrlo, vrlo jasna: ovaj samit NATO je prilika da saveznici zajedno učvrste svoju odlučnost, posebno u svetlu tog užasnog napada, protiv ruske agresije", rekao je on.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG