Dostupni linkovi

U Ukrajini dan žalosti nakon napada na dječju bolnicu


Prizor nakon smrtonosnog napada na dječju bolnicu u Kijevu, Ukrajina, 8. jula 2024.
Prizor nakon smrtonosnog napada na dječju bolnicu u Kijevu, Ukrajina, 8. jula 2024.

Tijelo djeteta pronađeno je u ruševinama stambenog bloka u Kijevu dok spasitelji nastavljali uklanjati ruševine s dječje bolnice koja je u ponedjeljak bila meta ruskih zračnih napada.

U Ukrajini je u utorak dan žalosti nakon smortonosnog napada koje je američki predsjednik Joe Biden nazvao "užasnim podsjetnikom na brutalnost Rusije".

Dan nakon što je najmanje 38 ljudi, uključujući dva člana osoblja dječje bolnice, poginulo u najsmrtonosnijem valu napada posljednjih mjeseci, Kremlj je u utorak porekao da su ciljali civilne mete i optužio proturaketni sistem za uništavanje bolnice, međutim analitičari i nekoliko dužnosnika odbacili su ove tvrdnje Moskve.

Ukrajinski vojni stručnjak Oleksandr Musijenko izjavio je za Current Timeda postoje "dovoljni dokazi" koji pokazuju da je dječja bolnica "izravno i namjerno" gađana ruskim podzvučnim krstarećim projektilom Kh-101.

"Vidimo da Rusija, kad govorimo o masovnim raketnim napadima na Ukrajinu, obično pravi pauzu, jedan ili jedan i pol mjesec, zatim akumulira rakete, i nakon toga nastavlja s gađanjem prije nove pauze", rekao je Musijenko.

"Ruska strana često koristi bespilotne letjelice koje prate rakete kako bi snimile trenutak pogotka cilja i posljedice za propagandne svrhe.... Također, tokom dana, stanovnici [ukrajinskog] glavnog grada su na radnim mjestima i drugim javnim mjestima, pa je psihološki utjecaj na njih i veći", dodao je.

Napadnuta dječja bolnica u Kijevu, brojne žrtve pod ruševinama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Ukrajina je, kako izgleda, ispunila obećanja predsjednika Volodmira Zelenskog o osveti, lansirajući tokom noći više desetaka bespilotnih letjelica i granatirajući nekoliko područja u Rusiji u kojima je poginulo nekoliko ljudi.

Rusko Ministarstvo odbrane je u utorak izjavilo da je ukupno 38 bespilotnih letjelica u pet regija presretnuto, uključujući 21 u Rostovu, sedam u Kursku, pet u Astrahanu, tri u Belgorodu i dvije u Voronježu.

Lokalni mediji izvijestili su da su aerodromi u južnim oblastima Astrahan i Volgograd ograničili letove nakon napada bespilotnih letjelica.

U ukrajinskom granatiranju ruske oblasti Belgorod rano u utorak stradale su četiri osobe, a ranjeno ih je 20, prema riječima guvernera oblasti Viačeslava Gladkova. Istakao je da je napad uzrokovao prekide u opskrbi električnom energijom te oštetio 60 kuća i 160 stanova.

U Volgogradu su, prema riječima guvernera te oblasti Andreja Bočarova, zbog pada dijelova bespilotnih letjelica zapaljene naftna skladišta i električna podstanica.

Ruski napad osudio je Zapad i koordinatora UN-a za humanitarna pitanja, a Vijeće sigurnosti UN-a trebalo se sastati u utorak i diskutirati o napadu na dječju bolnicu u Kijevu.

Moskva ponovno poriče da cilja na stambene zgrade, škole, bolnice i druge civilne strukture usprkos čestim bombardiranjima koji sugeriraju suprotno.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da su njihovi zračni napadi blizu Kijeva bili usmjereni na "ukrajinske objekte vojne industrije i baze ukrajinskog zračnog ratnog zrakoplovstva", dodajući da su "ciljevi napada ostvareni".

Neprofitna organizacija Institute for the Study Of War (ISW) sa sjedištem u Washingtonu osporila je tvrdnje Moskve, navodeći da videosnimci "jasno pokazuju da je jedna raketa letjela brzo naniže prije nego što je udarila u zgradu bolnice".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG