Dostupni linkovi

Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.
Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.

Vučićevi naprednjaci proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama, optužbe opozicije za neregularnosti

U Srbiji se glasalo na lokalnim izborima u 89 gradova i opština, uključujući Beograd, Novi Sad, Niš.

  • Nakon zatvaranja birališta, vladajuća Srpska napredna stranka je proglasila pobedu njihove koalicije u svim gradovima i opštinama - osim u Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli i Tutinu.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pobedu u Beogradu i Novom Sadu nazvao "neverovatno ubedljivom".
  • Dok SNS kaže da su osvojili većinu u Nišu, opozicione liste poručuju da je NIš "slobodan grad" i da su "na pragu većine".
  • Posmatračka misija Crta je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti.
  • U Novom Sadu je tokom izbornog dana zabeleženo koškanje opozicionih poslanika i policije.
  • Opozicija je optužila SNS za "izborne mahinacije" u kol centru na Novosadskom sajmu.
  • SNS priznala da je na Novosadskom sajmu imala kol centar, čiji je rad zaustavljen i opoziciju optužilia za "nasilje".
  • Opozicija zaustavila rad SNS kol centra i u Sportskom centru "Banjica" u Beogradu.
  • Izbori su ponovljeni u Beogradu pošto na decembarskim niko nije imao većinu za formiranje vlasti.
  • Deo opozicije bojkotovao je izbore u glavnom gradu smatrajući da nisu unapređeni izborni uslovi.
15:42 2.6.2024.

SNS: Zgrada Novosadskog sajma legalno zakupljena

Srpska napredna stranka je saopštila da je gradski odbor te partije "legalno i legitimno" zakupio prostor Novosadskog sajma za potrebe kol centra i optužila predstavnike dela opozicije i pojedine aktiviste za "brutalan napad".

"Ovaj kol centar radi i funkcioniše tradicionalno na ovoj lokaciji što je opšte poznata stvar više godina i posluje potpuno u skladu sa svim Zakonskim propisima Republike Srbije. Vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u predmetne prostorije i tom prilikom su razvaljivali vrata, i uništavali sve pred sobom", saopštio je SNS.

Podsetimo, ranije su se na društvenim mrežama pojavili snimci sa Sajma, na kojima se vidi veliki broj uglavnom mlađih ljudi za radnim stolovima. O tome su javnost obavestili predstavnici dela opozicije koji su pozvali policiju da dođe na lice mesta, zbog sumnje da se unutra vode paralelni spiskovi.

15:52 2.6.2024.

MUP: Bez ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju u Novom Sadu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da u dosadašnjem toku izbora "nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu".

"MUP upozorava da će sprečiti, i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

16:03 2.6.2024.

GIK: U Beogradu do 14 sati glasalo 25 odsto birača

Na teritoriji Grada Beograda do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, a na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

Izlaznost u glavnom gradu je, prema podacima GIK-a, manja u odnosu na izbore u decembru prošle godine, kada je do 14 sati glasalo 31,86 odsto birača.

16:41 2.6.2024.

U Novom Sadu do 16 sati glasalo 34,35 posto upisanih birača, GIK nema informacije o nepravilnostima

U Novom Sadu je do 16 sati na izbore izašlo 34,35 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije Milovan Šijakov.

Prema njegovim rečima, Gradska izborna komisija do sada nije dobila informacije o izbornim nepravilnostima.

"Gradska izborna komisija dobija informacije jedino od biračkih odbora i mi intervenišemo na zahtev svakog biračkog odbora", rekao je Šijakov.

Na pitanje RSE da li GIK razmatra promenu plana za obradu glasačkog materijala koja je bila predviđena na Novosadskom sajmu gde je ranije u toku dana bio smešten kol centar Srpske napredne stranke, on je rekao da su prostorije za obradu materijala ranije zakupljene i ne planiraju izmene rada.

"Procedure jasno kažu kako treba da izgleda obrada materijala, i mi ne komentarišemo medijske navode. Ono što mogu da potvrdim da prostorije gde će se obrađivati materijal, nemaju veze sa prostorijama gde su eventualno neke stranke imale svoje aktivnosti", rekao je on.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG