Dostupni linkovi

Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.
Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.

Vučićevi naprednjaci proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama, optužbe opozicije za neregularnosti

U Srbiji se glasalo na lokalnim izborima u 89 gradova i opština, uključujući Beograd, Novi Sad, Niš.

  • Nakon zatvaranja birališta, vladajuća Srpska napredna stranka je proglasila pobedu njihove koalicije u svim gradovima i opštinama - osim u Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli i Tutinu.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pobedu u Beogradu i Novom Sadu nazvao "neverovatno ubedljivom".
  • Dok SNS kaže da su osvojili većinu u Nišu, opozicione liste poručuju da je NIš "slobodan grad" i da su "na pragu većine".
  • Posmatračka misija Crta je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti.
  • U Novom Sadu je tokom izbornog dana zabeleženo koškanje opozicionih poslanika i policije.
  • Opozicija je optužila SNS za "izborne mahinacije" u kol centru na Novosadskom sajmu.
  • SNS priznala da je na Novosadskom sajmu imala kol centar, čiji je rad zaustavljen i opoziciju optužilia za "nasilje".
  • Opozicija zaustavila rad SNS kol centra i u Sportskom centru "Banjica" u Beogradu.
  • Izbori su ponovljeni u Beogradu pošto na decembarskim niko nije imao većinu za formiranje vlasti.
  • Deo opozicije bojkotovao je izbore u glavnom gradu smatrajući da nisu unapređeni izborni uslovi.
16:44 2.6.2024.

Do 16 časova u Nišu glasalo 34,21 odsto


Do 16 časova izlaznost na izborima za odbornike Skupštine grada Niša iznosila je 34,21 odsto, pokazuju najnoviji podaci Gradske izborne komisije.

Izlastnost u Medijani, najvećoj niškoj gradskoj opštini, je 34,91 odsto, u opštini Palilula 33,28 odsto, opštini Niška Banja 35,49 odsto, opštini Crveni Krst 33,36 odsto i u opštini Pantelej 34,04 odsto.

U Gradskoj izbornoj komisiji kazali su da nemaju prijavljene nepravilnosti na biračkim mestima.

U Nišu pravo glasa na lokalnim izborima ima 226.266 birača, a glasa se na 197 biračkih mesta.

16:46 2.6.2024.

Na izbore u Užicu do 16 časova izašlo 31,41 odsto

Izlaznost u Užicu do 16 časova je 31, 41 odsto, a na lokalnim izborima pre četiri godine u ovo vreme izlaznost je bila 33, 93 posto.

Na prošlogodišnjim parlmenatrnim izborima 17. decembra, izlaznost u Užicu do 16 časova bila je 46, 40 posto. Ovo su podaci Gradske izborne komisije, u kojoj kažu da je izlaznost na lokalne izbore po pravilu dosta manja u odnosu na republičke izbore.

Na pitanje kako protiče glasanje u Gradskoj izbornoj komisiji u Užicu kažu, do sada nije stigao ni jedan prigovor na tok izbornog procesa. Glasa se na 89 biračkih mesta, a pravo glasa u Užicu ima 63.393 birača.

17:07 2.6.2024.

Više javno tužilaštvo u Beogradu: U Sportskom centru 'Banjica' nije bilo krivičnog dela

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da za sada nema dokaza da je u Sportskom centru Banjica izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa.

Na osnovu dve prijave, prve koju je dostavila M.P. aktivistkinja SNS-a, da ima problem sa novinarima u SC "Banjica", i druge koju je dostavila osoba sa inicijalima Lj.R. da postoji nelegalni kol centar SNS-a na istoj adresi, policija je izašla na lice mesta, saopštilo je Tužilaštvo.

"Obavljeni su razgovori sa osobama koje je policija tu zatekla i utvrdila da nije bilo vršenja krivičnih dela u vezi sa izbornim procesom, te su svi upozoreni da poštuju javni red i mir i upućeni su da svoja zapažanja prijave nadležnoj izbornoj komisiji", navodi se u saopštenju.

Kako kažu u ovoj instituciji, tužilaštvo nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa drugim državnim organima.

Ranije tokom dana predstavnici pojedinih opozicionih stranaka su obavestili javnost da SNS u SC "Banjica" vodi kol centar i da postoji sumnja da se na tom mestu vode paralelni birački spiskovi.

17:12 2.6.2024.

Crta: U Beogradu do 16 sati glasalo 31,2 odsto upisanih birača

Do 16 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 31,2 odsto građana s pravom glasa, a na beogradskim izborima u decembru prošle godine do 16 časova glasalo je 41.4 odsto, saopštila je posmatračka misija organizacije Crta.

Ranije je šef te posmatračke misije Raša Nedeljkov kazao novinarima da su posmatrači do 13.00 časova zabeležili veći broj pojedinačnih slučajeva nepravilnosti, ali da još nije reč o masovim pojavama.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG