Dostupni linkovi

Uticajne demokrate podržale Bajdena, drugi traže da izađe iz trke


Džo Bajden uobraćanju na pres-konferenciji posljednjeg dana samita NATO u Vašingtonu, SAD, 11. juli 2024.
Džo Bajden uobraćanju na pres-konferenciji posljednjeg dana samita NATO u Vašingtonu, SAD, 11. juli 2024.

Predsjednik SAD Džo Bajden u petak je dobio podršku dvojice istaknutih demokrata koji su poručili da bi trebalo da ostane u trci za Bijelu kuću, dok drugi članovi njegove stranke i dalje razmatraju da li 81-godišnji Bajden ima kapaciteta za reizbor.

"Uz Bajdena sam bez obzira na to u kojem će smjeru otići", rekao je član Kongresa Džejms Klajburn za TV mrežu NBC, dan nakon što je Bajden održao konferenciju za novinare na samitu NATO-a, na kojoj je trebalo da otkloni sumnje u pogledu predsjedničke kandidature, prenosi agencija Rojters.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom, koji se pominjao kao mogući kandidat da zamijeni Bajdena, takođe je poručio da je uz predsjednika.

"U potpunosti sam uz njega", rekao je Njusom za CBS.

Klajburn (83) je istaknuta politička ličnost među Afroamerikancima čija podrška je ključna za Bajdenovu kampanju za reizbor, dok je Njusom (56) jedan od nekoliko mlađih guvernera koji se smatraju budućnošću Demokratske stranke.

U međuvremenu, još dvoje demokratskih članova Kongresa pozvalo je Bajdena da se povuče iz izborne trke.

Posle Bajdenovog lošeg nastupa u debati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom krajem juna, gotovo 20 članova Predstavničkog doma i Senata iz Demokratske stranke pozvalo je američkog lidera da izađe iz trke kako bi se izabrao drugi kandidat.

"Vrijeme je da se ide dalje. Sa novim liderom", saopštio je kongresmen Majk Levin, koji je takođe u tijesnoj trci za reizbor.

"Molim vas, prepustite kormilo našim mnogim sposobnim demokratskim liderima kako bi imali najbolju šansu da porazimo Donalda Trampa", napisala je na društvenim mrežama članica Predstavničkog doma Britani Peterson.

Demokratski članovi Kongresa sve više brinu da bi problemi s kojima se Bajden suočava u kampanji mogli da komplikuju njihove napore da zadrže većinu u Senatu i ponovo osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom.

Da bi spriječio dalje slabljenje podrške, Bajden je odvojeno razgovarao sa grupom hispanskih, azijskih i umjerenih članova Kongresa, saopštili su njihovi saradnici.

Demokratski zvaničnici, donatori i aktivisti pokušavaju da utvrde da li je Bajden najbolji kandidat da pobijedi Trampa na izborima 5. novembra i služi još jedan predsjednički mandat.

Prema izvještaju dnevnika Njujork tajms, neki donatori rekli su da neće isplatiti donaciju od oko 90 miliona dolara dok god je Bajden u izbornoj trci.

U međuvremenu, lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris rekao je da se sastao sa Bajdenom u čevrtak veče da bi mu prenio stavove 213 demokrata u donjem domu Kongresa. Nije rekao da li lično misli da bi Bajden trebalo da ostane kandidat.

Većina birača je ideološki duboko podijeljena, a ankete pokazuju da je trka i dalje tijesna.

Prema anketi NPR i PBS, objavljenoj u petak, Bajden ima prednost od dva odsto u odnosu na Trampa, 50 naprema 48 odsto.

Međutim, analitičari upozoravaju da Bajden gubi podršku u državama koje će na kraju odlučiti pobjednika izbora.

"Ako se nastavi trenutni trend, Tramp bi mogao da ostvari jednu od najubjedljivijih pobjeda jednog predsjedničkog kandidata na izborima od 2008. godine", napisao je za Njujork tajms demokratski strateg Dag Sosnik.

Tramp će biti u centru pažnje javnosti naredne nedjelje, kada ga Republikanska stranka bude formalno imenovala za kandidata na konvenciji u Milvokiju.

XS
SM
MD
LG