Dostupni linkovi

U Belorusiji uhapšen još jedan novinar


Novinar i politički komentator Ihar Ilyas
Novinar i politički komentator Ihar Ilyas

Beloruska organizacija za ljudska prava Vjasna objavila je da je u toj zemlji uhapšen novinar i politički komentator Ihar Ilyas.

Njegovo hapšenje objavljeno je i na provladinim Telegram kanalima, koji su 22. oktobra podelili fotografiju Ilyasa sa lisicama, iako nisu saopšteni drugi detalji o okolnostima hapšenja.

Ilyas je poznat po svojim komentarima o belorusko-ruskim odnosima i nedavno je govorio o sve većem pritisku na Belorusiju da podrži invaziju Rusije na Ukrajinu.

On je sugerisao da beloruski lider Aleksandar Lukašenko odbija direktno uključivanje u sukob, ali da se suočava sa sve većim zahtevima iz Kremlja.

Hapšenje Ilyasa još je jedno u nizu hapšenja u okviru obračuna vlasti autoritarnog beloruskog lidera sa nezavisnim medijima u Belorusiji.

Njegova supruga, novinarka Katsyaryna Andreyeva, je u zatvoru od 2020. godine zbog izveštavanja o antivladinim protestima u Belorusiji.

Prvobitno osuđena na dve godine, a kasnije je dobila još osam godina zatvora pod optužbama za izdaju.

U beloruskim zatvorima nalazi se više od 1.500 političkih zatvorenika. Među njima su novinari, aktivisti za ljudska prava i političari.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su 19. septembra beloruske vlasti da dostave informacije o situaciji političkih zatvorenika i omoguće im pristup advokatima, članovima porodice i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

"Beloruske vlasti treba odmah i bezuslovno da ih sve oslobode", naveli su u Rezoluciji poslanici Evropskog parlamenta.

Nekoliko stotina hiljada građana koji su 2020. učestvovali u masovnim demonstracijama, osporavajući pobedu Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima pobeglo je iz zemlje.

Zapadne zemlje ne priznaju rezultate tih izbora, a Evropska unija je uvela sankcije Minsku zbog represije nad učesnicima demonstracija.

XS
SM
MD
LG