Dostupni linkovi

Supruga zatvorenog novinara RSE Darja Lošik puštena nakon amnestije


Darja i Ihar Lošik
Darja i Ihar Lošik

Darja Lošik, supruga zatvorenog novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) Ihara Lošika, puštena je na slobodu u okviru masovne amnestije, saopštila je Grupa za ljudska prava Homelskaia Viasna iz Bjelorusije.

Kako navode, Darja Lošik je jedna od pet žena zatvorenih zbog politički motivisanih optužbi koje su početkom jula puštene iz zatvora.

Naime, Sud u Brestu na zapadu Belorusije osudio je Darju na dvije godine zatvora pod optužbom za omogućavanje ekstremističkih aktivnosti.

Tužilaštvo je saopštilo da optužba protiv Darje Lošik proizilazi iz intervjua koji je dala poljskoj televiziji Belsat, koju je Minsk zvanično označio kao ekstremističku grupu, u kojem se ona "pozicionirala kao supruga 'političkog zatvorenika'."

Uhapšena je u oktobru nakon što je policija pretresla njenu kuću.

Njen suprug služi kaznu od 15 godina zatvora zbog optužbi koje su on, RSE i strane vlade nazvali politički motivisanim.

Ovaj 32-godišnjak je uhapšen u junu 2020. i osuđen u decembru 2021. zbog organizovanja masovnih nereda i podsticanje društvene mržnje, kao i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne.

Ostao je pri stavu da je nevin i da su optužbe protiv njega naziva politički motivisane.

U oktobru 2023, Radna grupa Ujedinjenih nacija utvrdila je da je Belorusija prekršila međunarodno pravo o ljudskim pravima zatvaranjem Lošika.

Kazali su da su njegovo hapšenje i pritvor "zasnovani isključivo na njegovoj novinarskoj aktivnosti i njegovom ostvarivanju slobode izražavanja i udruživanja".

Američki Stejt department, američka Helsinška komisija, Komisija za ljudska prava Toma Lantosa, Američka agencija za globalne medije i nekoliko političara iz SAD i EU su nekoliko puta pozvali da se Lošik pusti na slobodu.

Lošikovi roditelji su u februaru rekli da je poslednje pismo koje su dobili od sina, koji je smešten u ćelijske prostorije gde su zabranjena pisma, paketi od rodbine i posete, bilo 20. februara 2023. godine.

XS
SM
MD
LG