Dostupni linkovi

Bećirović poručio Vučiću da 'prestane potkopavati suverenitet BiH i prijetiti miru'


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović na komemoraciji u Potočarima 11. juli 2024.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović na komemoraciji u Potočarima 11. juli 2024.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović poručio je u petak, 12. jula predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da "pogleda istini u oči i prestane potkopavati suverenitet Bosne i Hercegovine".

On je reagovao na Vučićevu izjavu na konferenciji za medije 12. jula u kojoj je predsjednik Srbije optužio zvanično Sarajevo da planira da "implementira nestanak Republike Srpske i uvlačenje Srbije u sukob sa NATO".

Bećirović je poručio kako bi bolje bilo da se Vučić bavi unutrašnjim pitanjima države koju predstavlja, nego da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je Srbija i pored specijalnih i paralelnih veza sa bh. entitetom Republika Srpska dužna da poštuje njen suverenitet i teritorijalni integritet.

"Postavlja se pitanje šta bi predsjednik Srbije učinio da, primjera radi, neka od susjednih država Srbije usvoji deklaraciju u 49 tačaka s Vojvodinom i da sadržaj te deklaracije ne poštuje suverenitet Srbije", stoji u Bećirovićevom saopštenju.

Budućnost Bosne i Hercegovine i Srbije je, poručio je Bećirović, u istinskom međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Reakcija predsjedavajućeg bosanskohercegovačkog Predsjedništva došla je nakon što se Vučić na konferenciji za novinare osvrnuo na Bećirovićev govor na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Potočarima, 11. jula.

U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline.

Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Bećirović je, između ostalog, govorio i o prijetnjama iz bh. entiteta Republike Srpske o otcjepljenju i razdruživanju, što prema Ustavu BiH nije moguće.

Također je kazao i kako mir i ravnopravnu saradnju u regionu "ugrožava velikodržavna politika režima u Beogradu".

Vučić je ocijenio da je obilježavanje godišnjice, umjesto da bude prilika za pomirenje i ukazivanje poštovanja žrtvama, iskorišteno kako bi Srbija i bh. entitet Republika Srpska bili "izloženi ne samo pogrdama i neistinama, nego i najdirektnijim prijetnjama".

"Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka, nadam se da im neće pasti na pamet da ukidaju Republiku Srpsku i ubijaju srpski narod", poručio je Vučić.

S druge strane Bećirović je podsjetio na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu po kojem je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida, a Vučićeve izjave kao prijetnju miru.

"Vučićevi velikodržavni ciljevi su jasni. Nakon što je u Beogradu 8. juna ove godine organizirao velikosrpski sabor i izglasao velikosrpsku deklaraciju, niko više nema dilemu čime se zaista bavi predsjednik Srbije. Realizacija Vučićeve deklaracije značila bi nestanak države Bosne i Hercegovine i zato u interesu očuvanja mira mora biti zaustavljena", naveo je Bećirović.

Manifestacija pod nazivom "Svesrpski sabor" održana je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Ambasada SAD u BiH saopštila je 10. juna da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju "napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine".

"One ne predstavljaju obranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno", naveli su u Ambasadi na društvenoj mreži X.

XS
SM
MD
LG