Dostupni linkovi

Banja Luka se sjeća i strahuje od novog udara


Zemljotres u Banja Luci
Zemljotres u Banja Luci

Slike ljudskih žrtava i ruševina su još uvijek svježe u sjećanju onih koji su preživjeli zemljotres 1969. godine ali mnogo strahuju i od nove katastrofe

Danas se navršava 40 godina od razornog zemljotresa jačine devet stepeni Merkalijeve skale koji je pogodio Banju Luku.

Slike ljudskih žrtava i ruševina su još uvijek svježe u sjećanju preživjelih, ali se postavlja pitanje koliko se danas obraća pažnja na opasnost od novog zemljotresa koji bi, prema tvrdnjama stručnjaka, mogao ponovo zadesiti Banju Luku.

Svi satovi u Banjoj Luci pokazuju tačno vrijeme, osim jednog na Trgu Krajine na kome kazaljke pokazuju 9 sati i 11 minuta, a datum kaže 27. oktobar 1969. godine.

Niz zemljotresa koji je započeo u popodnevnim časovima 26. oktobra prije 40 godina završio je ujutru 27. oktobra jednim veoma jakim udarom jačine i do devet stepeni Merkalijeve skale.

U Banjoj Luci i 16 opština Bosanske Krajine porušeno je više od 85.000 stambenih objekata, preko 250 škola i gotovo 600 kulturnih objekata.

Zemljoter je odnio 15 života, 1.117 osoba je teže ili lakše povrijeđeno, a grad na Vrbasu je uništen gotovo do neprepoznatljivosti.

Osamdesetogodišnji Milovan Čajić i danas se sjeća svih slika. Danima je pomagao da se uklone ruševine i izvuku unesrećeni.

EKSPANZIJA

"Ja sam se zatekao u kancelariji svojoj. Odjedanput - sjedio sam na stolici, nisu one kao sad bile futrovane nego neke drvane - poče to lomiti iznad mene plafon. Ja sam samo zgrabio onu stolicu, stavio sebi na glavu i istrčao vani," rekao je Čajić.

"To je vrisak. Trčalo se na sve strane, naročito ovdje kad smo došli, ispred Ekvatora tu. Tu su bile one stare, trošne prodavnice, poslastičarna, sjećam se, ono sve do Ferhadije bilo je porušeno. Pa i Titanik isto, on je najviše stradao, to je gdje je Boska sada. Tu ih je nekoliko i poginulo,“ dodao je Čajić.

Iako je Banja Luka danas obnovljena i u njoj živi skoro dvostruko više stanovnika, ipak postoji stalan strah od novog zemljotresa.

Na to je ukazano i na međunarodnoj konferenciji o zemljotresnom inženjerstvu u Banjoj Luci, na kojoj učestvuju brojni eksperti iz Kine, Japana, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i evropskih i zemalja regiona.

Posebno upozorenje dao je potpredsjednik Evropske asocijacije seizmološkog inžinjeringa i direktor Seizmološkog instituta iz Skoplja Mihail Garevski.

"Zna se da se zemljotres ne može predvideti, vreme kad će biti, a lokacije se znaju. U Banjoj Luci će sigurno biti opet zemljotres, ali ne možemo da kažemo kada. Celi ovaj balkanski region se stalno trese. To je standardno. To je taj pojas koji kreće iz Portugalije, ide preko Mediterana na balkanski region, ide preko Turske i završava tamo u Bengalskom zalivu. To se zna. Zato mi moramo da obratimo više pažnje na izgradnju, na kvalitet izgradnje," rekao je Garevski.

U poslijeratnom periodu u Banjoj Luci je zabilježena ekspanzija izgradnje novih zgrada. Posebnu brigu izazivaju takozvani nadograđeni objekti, odnosno stanovi koji su nadograđivani na zgrade stare i po 50 i više godina.

DOSTIGNUĆA

Seizmolog i geolog iz Banje Luke Drago Trkulja kaže da banjalučku regiju godišnje zadesi i nekoliko stotina manjih potresa koje građani i ne mogu da osjete.

"Ja sam do prije dvije godine bio direktor Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda. Malo ko nam se obraćao od strane projektanata, graditelja za podatke koje treba da da seizmološka institucija,“
rekao je Trkulja.

Strah od novog zemljotresa ima i Čajić.

"Ne daj Bože da dođe do zemljotresa, to bi se sve srušilo. Niko ne kontroliše, a to sve isključivo privatnici rade. Vi znate kako - ispod ruke to se radi, dobijaju se građevinske dozvole, niko ne kontroliše da li je to stabilno, da li je adekvatno urađeno. I bilo bi stvarno haosa," rekao je Čajić.

Predstavnici gradskih vlasti Banje Luke uvjeravaju da se sve čini kako bi nova gradnja bila bezbjedna i zaštićena od potresa, te tvrde da su i službe, poput civilne zaštite, spremne za bilo kakvu sličnu situaciju.

"Mi ne možemo i ne smijemo, to je tako zakonima regulisano, dati nijednu građevinsku dozvolu ako nam nije predočena projektna dokumentacija koje je verifikovana od ovlaštenih institucija, dakle projektantskih kuća i drugih. Prema tome, to je nama garancija da je projekat urađen u skladu sa propisima. I mi na to ne možemo uticati," rekao je gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović.

Cilj održavanja konferencije jeste i da se vide najnovija dostignuća u zaštiti od velikih zemljotresa.

No otvoreno je postavljeno i pitanje šta je sa tonama novosagrađenog betona jer ipak niko ne želi čvrsto da garantuje da li bi i kako nove zgrade podnijele zemljotres jačine kao onaj od prije 40 godina.
XS
SM
MD
LG