Dostupni linkovi

EU podržava Bajdenov plan za prekid vatre u Gazi, kaže Borelj


Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj na konferenciji za medije u Briselu 10. januara 2020.
Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj na konferenciji za medije u Briselu 10. januara 2020.

EU daje punu podršku planu koji je predstavio predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden), a koji bi doveo do trajnog primirja u Gazi, oslobađanja svih talaca i porasta humanitarne pomoći na tom području, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

On je, u izjavi objavljenoj na zvaničnom sajtu Evropskog savjeta, rekao da EU cijeni odlučne napore Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara u olakšavanju pregovora o okončanju rata u Pojasu Gaze, uz istovremeno osiguranje bezbjednosti Izraela.

"Izgubljeno je previše civilnih života", kazao je Borelj.

Kako je dodao, trajni prekid vatre hitno je potreban kako bi se osigurala zaštita civila, bezuslovno oslobađanje svih talaca, te kako bi se povećao dotok prijeko potrebne humanitarne pomoći u Gazu s obzirom na produbljivanje humanitarne krize .

Borelj je istakao da su mir i stabilnost na Bliskom istoku u interesu su oba naroda, regije u cjelini, ali i globalno.

"EU podstiče obje strane da prihvate i ispune prijedlog od tri faze i spremna je da doprinese oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, baziran na rješenju s dvije države, kao i da podrži koordinisane međunarodne napore za obnovu Gaze", kazao je Borelj.

Bajden je 31. maja pozvao Hamas, organizaciju koja je u SAD i EU proglašena terorističkom, da pristanu na novu ponudu Izraela o oslobađanju talaca u zamjenu za prekid vatre u Gazi, rekavši da je to najbolji način da se počne gasiti smrtonosni sukob.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden u Vašingtonu, 12. aprila 2024.
Predsjednik SAD-a Džo Bajden u Vašingtonu, 12. aprila 2024.

"Uz prekid vatre, pomoć bi se mogla bezbjedno i efikasno distribuirati svima kojima je potrebna", rekao je Bajden.

Raniji prijedlog za taoce iznijet ranije ove godine pozivao se na oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca u Gazi u zamjenu za šestosedmični prekid vatre koji bi se mogao produžiti kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći u enklavu.

Predloženi sporazum se raspao u maju, nakon što je Izrael odbio da pristane na trajni prekid rata u sklopu pregovora i pojačao napad na Rafu u južnoj Gazi.

Hamas je u 30. maja saopštio da je posrednicima rekao da neće učestvovati u dodatnim pregovorima tokom agresije koja je u toku, ali je spreman na "potpuni sporazum", uključujući razmjenu talaca i zarobljenika ako Izrael zaustavi rat.

Pregovori u kojima su posredovali Egipat, Katar i drugi o dogovoru o prekidu vatre između Izraela i islamističkog pokreta u ratu u Gazi više puta su bili u zastoju, pri čemu obje strane krive drugu za nedostatak napretka.

Da li bi Izrael bio bezbedniji sa palestinskom državom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

Rat u Gazi pokrenut je napadom Hamasa na jug Izraela 7. oktobra kada je, prema izraleskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, a oteto oko 250.

Od tada je u izraelskoj ofanzivi, prema navodima ministarstva zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno najmanje 36.550 ljudi.

XS
SM
MD
LG