Dostupni linkovi

Bajden naredio reviziju bezbednosnih mera nakon pokušaja atentata na Trampa


Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp na predizbornom mitingu u Pensilvaniji, 13.7.2024.
Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp na predizbornom mitingu u Pensilvaniji, 13.7.2024.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je pokušaj ubistva izbornog rivala Donalda Trampa i naredio nezavisnu istragu o pucnjavi koja se dogodila prethodne noći na Trampovom mitingu u Pensilvaniji.

"U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja ili bilo kakvo nasilje, što se toga tiče. Pokušaj atentata je u suprotnosti sa svime za šta se zalažemo..kao nacija", rekao je Bajden.

Bajden je rekao i da za sada nema informacija o motivu napadača.

"Znamo ko je on. Pozivam sve, molim vas da ne izvodite zaključke o njegovim motivima ili vezama", dodao je Bajden.

Bajden je rekao da je naredio reviziju bezbednosnih mera pošto su se pojavila pitanja kako neko sa automatskom puškom može da se tako približi bivšem predsedniku.

Tajna služba je odgovorna za bezbednost američkih predsednika, bivših predsednika i drugih najviših zvaničnika.

Bajden je takođe rekao da je imao "kratak, ali dobar" razgovor sa Trampom nakon pucnjave i da je "iskreno zahvalan što je dobro i što se oporavlja", ali nije dalje govorio o detaljima poziva.

Zvaničnici SAD-a označili su 20-godišnjeg muškarca odgovornim za pucnjavu na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Navodnog napadača, kojeg je FBI identifikovao kao Tomasa Metjua Kruksa, ubili su službenici tajne službe, a poginuo je i još jedan prisutni na mitingu. Još dve osobe su teško ranjene.

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro identifikovao je ubijenog učesnika skupa kao 50-godišnjeg Korija Komperatorea, bivšeg vatrogasnog šefa iz tog područja.

Tramp je kasnije rekao da je pogođen u uvo, a na snimku sa skupa 13. jula vidljiva je krv na desnoj strani glave.

Tramp je upravo počeo da drži govor u gradu Batleru kada se začulo nekoliko pucnja.

On je tada posegnuo za svojim desnim uhom, zatim se brzo sakrio iza bine. Službenici tajne službe utrčali su na binu i zaštitili ga.

Dok je ustao i odveden sa bine, na Trampovom desnom uhu i obrazu bila je vidljiva krv. Agenti tajne službe su ga ubacili u automobil koji je čekao i napustili mesto događaja.

Dok su ga odvodili sa bine, Tramp se okrenuo ka gomili, digao pesnicu u vazduh i kao da je vikao: "Bori se, bori se!".

"Neverovatno je da se takav čin može dogoditi u našoj zemlji", rekao je Tramp na svojoj platformi Truth Social nakon pucnjave.

U drugom saopštenju objavljenom oko 12 sati nakon pucnjave, Tramp je rekao da se raduje govoru na Nacionalnoj konvenciji (saboru) Republikanaca, koja počinje kasnije ove nedelje.

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da stojimo ujedinjeni i pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni", rekao je Tramp na Truth Social.

Na brifingu za novinare 13. jula Kevin Rojek, agent FBI zadužen za lokalnu kancelariju službe, rekao je da se pucnjava istražuje kao "pokušaj atentata".

U izjavi objavljenoj na X ubrzo nakon incidenta, portparol tajne službe Entoni Guljelmi rekao je da je strelac ispalio "više hitaca ka bini sa uzvišenja izvan mesta mitinga". Takođe je rekao da je strelac "neutralisan".

Nekoliko američkih novinskih kuća javilo je da državni zapisnici o glasanju pokazuju da je napadač Kruks bio registrovani republikanac, ali da je takođe dao male donacije demokratskim kampanjama.

Leslie Vinjamuri, direktorka američkog i američkog programa u Chatham House u Londonu, rekla je za RSE da je prerano da se kaže kako je Kruksovo poreklo uticalo na incident.

"Videla sam izveštaje da je on registrovani republikanac koji je, kada je imao 17 godina, donirao Act Blue (grupu za političku kampanju demokrata), što sugeriše da je u jednom trenutku bio i demokrata", rekla je Vinjamuri dodajući da su "mnogi akti nasilja povezani sa problemima mentalnog zdravlja, sa oružjem koje je u rukama ljudi koji ne bi trebalo da ga poseduju".

Preko noći 13. jula, policija je blokirala puteve koji vode do kuće za koju je utvrđeno da pripada Kruksovoj porodici.

AP je izvestio da je policija na mestu događaja pronašla poluautomatsku pušku sličnu M16 - oružje koje je popularno u Sjedinjenim Državama i široko dostupno za prodaju širom zemlje.

Pucnjava se dogodila dva dana pre otvaranja Nacionalne konvencije Republikanaca na kojoj se očekuje da će biznismen i bivša zvezda rijaliti TV-a Tramp obezbediti nominaciju stranke za izbore 5. novembra.

Tramp je rekao da će 14. jula otputovati u Viskonsin na taj događaj.

Izvor: RSE, AP, Reuters
XS
SM
MD
LG