Dostupni linkovi

Izrael i Hezbolah se približavaju sukobu koji ne žele


Dim i vatra s libanske strane granice s Izraelom, 25. avgust 2024.
Dim i vatra s libanske strane granice s Izraelom, 25. avgust 2024.

Izrael i njegov neprijatelj, libanski pokret Hezbolah, kojeg podržava Iran, insistiraju na tome da ne žele sukob punog obima, ali nastavljaju da preduzimaju korake ka ratu za koji insistiraju da žele da izbegnu.

Hezbolahu, kojeg su SAD označile kao terorističku organizaciju, trebalo je skoro mesec dana da izvrši obećani napad na Izrael zbog ubistva njegovog komandanta Fuada Šukra.

Izrael je, međutim, predvideo napad i u nedelju izveo, kako su navele Izraelske odbrambene snage (IDF), preventivne udare na Hezbolahove raketne bacače, izgleda umanjivši obim ofanzive te grupe koju podržava Iran.

Raz Zimt, viši istraživač na Institutu za nacionalnu bezbednost u Tel Avivu, rekao je da iako nijedna strana ne želi opšti rat, da su obe "veoma odlučne da drugoj strani nametnu svoju jednačinu".

Tako da nastavljaju da rizikuju napadajući jedni druge, ali greške i pogrešne procene mogu da izazovu sukob koji žele da izbegnu, upozorio je Zimt.

"Ovim tekućim, takozvanim ograničenim sukobom između Izraela i Hizbolaha, veoma je teško upravljati", dodao je on.

IDF navodi da je oko 100 borbenih aviona učestvovalo u preventivnoj operaciji, dok Hezbolah tvrdi da je lansirao više od 300 raketa i dronova na Izrael. Ako su brojke tačne, to bi bila najveća razmenu vatre između Izraela i Hizbolaha od rata 2006. godine koji je završio pat pozicijom.

Bez preventivnih udara Izraela, razmere napada Hezbolaha bile bi razorne, rekao je Zimt, dodajući da bi to izazvalo "oštar" odgovor Izraela.

Uprkos teškoj razmeni vatre, čini se da napadi nisu – barem na površini – uticali na pregovore o primirju u Pojasu Gaze i obezbeđivanju oslobađanja izraelskih talaca od palestinske grupe Hamas, koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Zimt je rekao da iako "nije optimista" u vezi s izgledima za prekid vatre, da bi takav dogovor mogao pomoći u deeskalaciji tenzija, mada je i to, kako je naveo, samo spekulacije.

Hezbolah solira?

Na Bliskom istoku nedeljama vlada nervoza u očekivanju napada na Izrael, ne samo Hezbolaha već i iz Irana.

Iran je obećao da će odgovoriti Izraelu pošto je u bombaškom napadu u centru Teherana ubijen Hamasov politički lider Ismail Hanije. Izrael nije komentarisao taj napad.

Hanije je ubijen nekoliko sati nakon što je Šukr, koji se smatra drugom najmoćnijom osobom u Hezbolahu, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u Bejrutu.

Mnogi su ocenili da će iranski napad na Izrael doći zajedno s udarima Hezbolaha.

Izrael presreo rakete Hezbollaha, bombardovao južni Liban
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Međutim, libanska grupa, koja je više partner Irana nego njegov proksi, izgleda da se smorila čekajući i sama izvela napad.

"Veoma je važno napomenuti da Hezbolah nije čekao Irance", rekao je Zimt, navodeći da je jedan od razloga zašto je Hezbolah čekao toliko dugo da izvede svoj uzvratni udar taj što se nadao da će napasti Izrael zajedno s Iranom.

Ipak, libanska grupa je verovatno zaključila da neće biti direktnog napada Irana, bar za sada.

"To bi moglo imati nekog uticaja – možda ne odmah – na odnose Hezbolaha s Iranom", rekao je Zimt.

XS
SM
MD
LG