Dostupni linkovi

Izrael pokrenuo zračne napade u Libanonu, Hezbollah ispalio stotine raketa


Bespilotna letjelica Hezbollaha koju su izraelske zračne snage presrele iznad sjevernog Izraela, 25. augusta 2024.
Bespilotna letjelica Hezbollaha koju su izraelske zračne snage presrele iznad sjevernog Izraela, 25. augusta 2024.

Izrael je nedjelju ujutro pokrenuo zračne napade u južnom Libanonu, dok je militantni Hezbollah objavio da je na Izrael lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica, osvećujući se za prošlomjesečno ubistvo svog zapovjednika.

Borbeni avioni izraelske vojske napali su lokacije na kojima se nalaze raketni bacači Hezbollaha u južnom Libanonu, objavila je izraelska vojska 25. augusta.

"Oko 100 borbenih aviona pogodilo je i uništilo hiljade cijevi Hezbollahovih raketnih bacača koji su bili smješteni u južnom Libanonu", saopćila je vojska, ističući da je većina bacača bila usmjerena "prema sjevernom, a neki prema centralnom dijelu Izraela".

"U činu samoodbrane s ciljem uklanjanja prijetnji, Izraelske odbrambene snage napadaju terorističke mete", izjavio je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su to bili preventivni zračni napadi na ciljeve Hezballaha, koji su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom, s ciljem sprječavanja te militantne grupe da lansira "hiljade raketa".

Izrael tvrdi da su libanonski civili upozoreni da napuste područja u kojima djeluje Hezbollah.

Izrael presreo rakete Hezbollaha, bombardovao južni Liban
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Hezbollah ispalio 320 raketa

Istovremeno, Hezbollah, grupa koju podržava Iran, a Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, objavio je da bespilotnim letjelicama i raketama napada Izrael, kao odgovor na prošlomjesečno ubistvo zapovjednika Fuada Šokura u Bejrutu.

Libanonska državna nacionalna novinska agencija objavila je da je jedna osoba poginula u gradu Khiamu, a libanonski mediji izvijestili su i o drugim udarima na jugu zemlje.

Dim u području koje je ciljano izraelskim zračnim napadom, između južnih libanonskih pograničnih sela Zibqin i Yater, 25. august 2024.
Dim u području koje je ciljano izraelskim zračnim napadom, između južnih libanonskih pograničnih sela Zibqin i Yater, 25. august 2024.

Hezbollah je, pak, naveo da je njegov napad na Izrael izveden sa više od 320 raketa i velikim brojem dronova, ističući da je gađao 11 ciljeva odnosno "baza, kasarni i vojnih položaja u sjevernom Izraelu i Golanskoj visoravni".

Potom je objavio kraj udara, ističući da je to "prva faza osvetničkih napada na Izrael", kao i da su sve eksplozivne letjelice pogodile mete.

Sirene za zračne napade oglasile su se širom sjevernog Izraela, a međunarodni aerodrom Ben-Gurion privremeno preusmjerio dolazne letove i odložio polijetanja.

Izraelska uprava za aerodrome saopćila da su letovi nastavljeni u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu.

Obje strane, i Izrael i Hezbollah, tvrde da su svoje napade ograničile na vojne ciljeve i činilo se da je razmjena vatre završena, piše AP. No, situacija je i dalje napeta, a konačan broj žrtava i nastale štete nisu poznati.

Potpukovnik izraelske vojske Nadav Shoshani kazao je da je, prema prvim procjenama, načinjena "veoma mala šteta" u Izraelu, ali da je vojska i dalje u stanju pripravnosti.

Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da su dvije osobe poginule, a još dvije ranjene u napadima na jugu Libanona. Osim toga, ubijen je i jedan borac grupe Amal, koja je saveznik Hezbollaha,

Reakcije iz SAD-a

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Sean Savett izjavio je da američki predsjednik Joe Biden "pomno prati događaje u Izraelu i Libanonu", piše AP.

"Prema njegovim uputama, visoki američki dužnosnici kontinuirano komuniciraju sa izraelskim kolegama. Nastavit ćemo podržavati pravo Izraela da se brani i nastavit ćemo raditi na regionalnoj stabilnosti", dodao je Savett.

Pentagon je saopćio da je američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao sa izraelskim kolegom Yoavom Gallantom o odbrani Izraela od Hezbollaha.

"Austin je ponovno potvrdio čvrstu predanost Sjedinjenih Država odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih partnera i opunomoćenika", kaže se u saopćenju.

Izraelski ministar odbrane izjavio je prošle sedmice da premješta dodatne trupe prema libanonskoj granici u iščekivanju mogućih borbi s Hezbollahom.

Hezbollah svakodnevno napada Izrael od oktobra prošle godine i početka rata u Gazi između Izraela i Hamasa, organizacije koju SAD i EU smatraju terorističkom.

Od tada, više od 120 civila je ubijeno, većina njih na libanonskoj strani.

Posljednjih sedmica su diplomati iz SAD-a i evropskih zemalja, u nizu posjeta Izraelu i Libanonu, pokušavali suzbiti eskalaciju strahujući da bi mogla prerasti u regionalni rat.

Teška razmjena vatre prijeti da izazove opći rat koji bi mogao da uvuče SAD, Iran, kao i militantne grupe širom regije, piše AP.

Također, mogao bi urušiti napore da se postigne prekid vatre u Gazi, s obzirom na to da je Egipat domaćin nove runde pregovora čiji je cilj okončanje rata između Izraela i Hamasa.

Hezbolah je najavio da će zaustaviti borbe ako dođe do prekida vatre u Gazi. Iran podržava obje grupe, kao i militante u Siriji, Iraku i Jemenu koji bi se mogli pridružiti bilo kojem većem sukobu.

SAD i Izrael procenjuju da ta grupa ima oko 150.000 raketa i da je u stanju pogoditi bilo koji cilj u Izraelu, navodi AP. Grupa je, također, razvila dronove sposobne da izbjegnu odbranu Izraela, kao i precizno navođenu municiju.

XS
SM
MD
LG